Naslovna Izdvajamo RUSIJA PORUČILA AMERICI Slušajte naša upozorenja, na ivici smo otvorenog sukoba

RUSIJA PORUČILA AMERICI Slušajte naša upozorenja, na ivici smo otvorenog sukoba

0

Rusija je više puta upozorovala Sjedinjene Američke Države da ih sve eksplicitnije učešće u suprotstavljanju ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini dovodi na ivicu sukoba, izjavio je zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov za TV kanal „Rusija 1“.

Diplomata je istakao da Moskva ne želi da SAD postanu jedna od strana u ukrajinskom sukobu, ali da Vašington za sada odbija da čuje upozorenja.

On je dodao da je Moskva slala zvanične signale Vašingtonu, uključujući pisanim putem u formi diplomatskog demarša.

Rjabkov je takođe istakao da koliko god SAD negirale ili poricale da nisu umiješane ni u kakve odluke o upotrebi oružja, sve to opovrgavaju život i izjave, uključujući i ukrajinsku stranu, na šta je Rusija takođe obratila pažnju.

Diplomata je ukazao na demagošku sugestiju Zapada i SAD da se, posebno kad je riječ o oružju koje se isporučuje kijevskom režimu, to čini u okviru „prava Ukrajine na samoodbranu“.

„Molim vas, o kakvoj je samoodbrani riječ ako oni već otvoreno govore o mogućnosti napada na objekte duboko u unutrašnjosti Rusije, na Krimu? To je sve eskalacija sukoba. Ona potiče ne samo od direktnih sugestija SAD i drugih NATO saveznika, ne samo uz dopuštanje, već i uz podsticanje ovakvih raspoloženja, pristupa, planova, ideja direktno iz Vašingtona“, ocjenio je on.
Ranije je izdanje „Politiko“, pozivajući se na visoko rangiranog predstavnika američke administracije objavilo da SAD dopuštaju Kijevu da koristi američko oružje koje mu je poslato kao vojna pomoć za napade na Krim, pošto takve akcije smatraju „samoodbranom“.

Ne spušta Rusija „gvozdenu zavjesu“

Diplomata je naglasio i da Moskva ne želi „gvozdenu zavjesu“, ali da je Zapad spušta i da je to problem, ali da će Rusija naći način za njegovo rješenje.

„Mi, naravno, ne želimo nikakvu novu ‘gvozdenu zavjesu’. Paradoksalno je da je spuštaju oni koji do danas ne mogu da zamisle ništa drugo, osim ideologije neoliberalne ideje kao jedine moguće za cijeli svijet. Oni odriču ostali svijet, pored onih dijelova, koji žive po njihovim pravilima. U tome je problem. Rusija je sebi sama dovoljna, naći ćemo način da riješimo problem“, zaključio je Rjabkov.
Moskva se nada da će Lavrovu izdati vizu

U Moskvi vjeruju da se SAD neće opredijeliti za skandal i da će izdati vizu šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu i delegaciji za učešće na generalnoj debati Generalne skupštine UN tokom septembra.

Rjabkov kaže da bi Sekretarijat UN u ovom trenutku mogao da učini više kako bi se to pitanje razriješilo, ali za sada ruska strana nije uočila neku posebnu aktivnost.

„Uvjereni smo da neće biti novog skandala u vezi s tim i da će Amerikanci imati zdravorazumski pristup tome“, rekao je zamjenik Lavrova.