Naslovna Izdvajamo Rusija postavila sedam uslova za povratak sporazumu o žitu

Rusija postavila sedam uslova za povratak sporazumu o žitu

0

– Zamjenik ambasadora Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je sinoć na sjednici Savjeta bezbjednosti da će se Rusija vratiti sporazumu o žitu ako bude ispunjeno sedam uslova, među kojima su oni koji se odnose na izvoz ruskog žita i đubriva i ponovonog povezivanja na sistem SWIFT.

„Prvi uslov je pravi, a ne spekulativni zaključak iz sankcija o isporuci ruskog žita i đubriva na svjetska tržišta. Drugo, moraju se ukloniti sve prepreke za ruske banke, finansijske institucije koje servisiraju snabdijevanje hranom i đubrivima“, rekao je on, prenose RIA Novosti.

Kako je istakao, to uključuje neposredno povezivanje finansijskih organizacija sa međunarodnim bankarskim sistemom SWIFT i poručio da Moskvi ne bi odgovarala „bilo kakva nova obećanja i ideje po tom pitanju“.

Pored toga, kako je naveo, neophodno je obnoviti isporuku u Rusiju rezervnih dijelova i komponenti za poljoprivrednu mehanizaciju i industriju đubriva.

On je dodao da je cijena ovih dijelova za domaće proizvođače povećana za 40 odsto, da je istovremeno rast troškova u finansijskim transakcijama iznosio oko 10 odsto, a ukupni gubici dostigli su 1,6 milijardi dolara.

Poljanski je rekao da je četvrti uslov rješenje svih pitanja sa čarterom brodova i osiguranjem izvoza ruske hrane, kao i objezbeđenje cjelokupne logistike ovih isporuka.

„Povećanje troškova zakupa morskih plovila za prevoz robe, troškova međunarodnih finansijskih poravnanja i drugih transakcija doveli su do gubitka profitabilnosti isporuka za faktor dva“, precizirao je Poljanski.

Pored toga, prema njegovim riječima, potrebno je obezbijediti nesmetane uslove za proširenje snabdijevanja ruskim đubrivima i sirovinama za njihovu proizvodnju.

Riječ je, između ostalog, o obnavljanju rada amonijačnog gasovoda Toljati-Odesa.

Među uslvoma Rusije je i deblokada ruskih sredstava vezanih za poljoprivrednu industriju.

Posljednji uslov koji je iznio Poljanski je vraćanje prvobitne humanitarne prirode „žitnog sporazuma“, koji, kako je rekao, treba da bude u interesu zemalja u nevolji, a ne da „bogate zemlje čini još bogatijima“.

Poljanski je istakao da će se Moskva, čim se ispune svi ovi uslovi, odmah vratiti na „žitnom sporazumu“.

„Međutim, u ovom trenutku predstavnici Rusije vide i čuju samo demagogiju i licemerje“, zaključio je on.

Sporazum o žitu, koji su prvi put potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN 22. jula prošle godine i produžavan na po 120 dana, prestao je da važi 18. jula, kada je Rusija poručila da neće biti produžen jer nisu ispunjeni zahtjevi te zemlje iz sporazuma.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube