Naslovna Izdvajamo Rusija priznala korištenje hipersoničnih raketa “Kinžal” (Bodež) u Ukrajini

Rusija priznala korištenje hipersoničnih raketa “Kinžal” (Bodež) u Ukrajini

0
Rusija je uništila podzemno skladište municije u Ukrajini koristeći hipersonične rakete, rekao je portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov jutros.
Ruske oružane snage “uništile su veliko podzemno skladište projektila i municije  ukrajinskih vojnika u selu Delyatyn, u Ivano-Frankivskoj regiji, koristeći avionski raketni sistem Kinžal s hiperzvučnim aerobalističkim projektilima”, prenosi ruska novinska agencija TASS. Smatraju se jednom od najvažnijih tehnoloških inovacija u području savremenog ruskog naoružanja. Ovo znači da ruska vojska i dalje napada zapad Ukrajine, a čini se da je to počela od kraja ove sedmice.

Rusija dosad nikada nije priznala da je koristila hipersonične sonične rakete u borbi. Radi se o balističkim raketama koje mogu letjeti u gornjem dijelu atmosfere minimalno pet puta brže od brzine zvuka. Prema ruskoj vojsci, raketni sistem “Kinžal”, koji je korišten u napadu, sposoban je gađati mete na udaljenosti od više od 2000 kilometara i može savladati sve postojeće sisteme protivazdušne i protivraketne obrane. Lete maksimalnom brzinom od skoro 15 000 km/h. Projektil može nositi konvencionalne i nuklearne bojeve glave (500 kg) i mogu se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube