Naslovna Najnovije RUSIJA SPREMA VELIKU OFANZIVU Bivši zvaničnik Pentagona ukazao na mogići scenario, pa...

RUSIJA SPREMA VELIKU OFANZIVU Bivši zvaničnik Pentagona ukazao na mogići scenario, pa opomenuo Zapad za jednu stvar

0

Ruski predsednik Vladimir Putin uskoro bi mogao da najavi drugu akciju mobilizacije uoči nove ofanzive na Ukrajinu.

Dok je Ukrajina tokom prošle godine proterala ruske snage iz većeg dela Ukrajine, to je učinila samo uz ogromnu ljudsku cenu, kaže dr Majkl Rubini, bivši zvaničnik Pentagona i viši predavač na Pomorskoj postdiplomskoj školi za sajt 19fortyfive.com.

Putin pokušava da resetuje Gvozdenu zavesu

Putinov san o dvonedeljnoj pobedi je možda nestao, ali on i dalje veruje da može da pobedi u ratu iscrpljivanjem.

Ukrajina, na kraju krajeva, ima manje od jedne trećine ruskog stanovništva. Čak i sa zapadnim snabdevanjem, Ukrajina sagoreva municiju brže nego što zapadne vlade mogu da je snabdevaju. Moskva takođe zna da je evropsko jedinstvo prolazno: Unutar Evropske unije obično postoji vlada jedne države članice – izaberite između Berlina, Pariza ili Rima – koja će nastojati da unovči komercijalne mogućnosti dok cinično navodi potrebu za diplomatijom.

Politička situacija je još gora u NATO-u, s obzirom na konsenzusom zasnovanu prirodu njegove diplomatije. Turska već nastoji da iskoristi svoj de facto veto kako bi iznudila diplomatske ustupke, dok istovremeno pokušava da profitira od sukoba. Za Putina, svi ovi faktori zajedno navode ga da veruje da može da dobije svoj rat ako samo transformiše celu Ukrajinu u Staljingrad 21. veka.

Ruske trupe se spremaju za sledeći veliki pritisak?

Sa ovim novim ruskim pristupom koji se nazire na horizontu, vreme je da Sjedinjene Države i njihovi saveznici suštinski promene svoj pristup Ukrajini. Do danas, Bela kuća je pažljivo kalibrirala svoju vojnu pomoć kako bi omogućila Ukrajini da se bori protiv ruskih snaga na ukrajinskoj zemlji, ali ne i da vodi borbu direktno protiv Rusije. Logika ovog poteza je bila da se Ukrajini omogući da se brani bez izazivanja Rusije da proširi svoj rat i možda čak upotrebi nuklearno oružje. Diplomate su se takođe nadale da će obuzdavanje ukrajinskog otpora Putinu dati diplomatski način da sačuva obraz i napravi kompromis.

To nije uspelo. Ne samo da Putin još uvek buni, već on tumači uzdržanost SAD kao zeleno svetlo za nastavak napada sa krajnjim ciljem brisanja nezavisne Ukrajine sa mape.

Foto: mil.ru

 

Zapadna posvećenost i podrša

Ranije sam tvrdio, kaže Rubini, da Sjedinjene Države moraju ne samo da daju Ukrajini platforme koje su joj potrebne poput tenkova Abrams, već i obuku na platformama koje će joj možda trebati u budućnosti, poput F-16. Istovremeno, ona ima i moralnu i vojnu dužnost da omogući Ukrajini da napadne fabrike koje Rusija koristi za proizvodnju raketa i artiljerije, čak i ako se nalaze duboko u samoj Rusiji. Inače, predsednik Bajden čini isto kao da dozvoljava Putinu da „gađa ribu u buretu“.

Sa novom ruskom ofanzivom koja se potencijalno nazire, važi ista logika. Pod pretpostavkom da se nova mobilizacija odvija efikasnije od prethodne, ili čak 25 odsto efikasnija, onda će se Ukrajina uskoro suočiti sa novim naletom ruskih trupa. Većina će biti slabo naoružana i niskog morala, ali brojevi su važni. Rusko Ministarstvo odbrane će morati da ih sastavi, opremi i preveze na teritoriju Ukrajine. Najbolji način da se ublaži njihov uticaj i zaštiti Ukrajina je da se dozvoli Ukrajini da ih udari dok se okupljaju i kreću ka ukrajinskoj granici.

Proširite kapacitete Ukrajine

Umesto da ograniče ukrajinski arsenal na rakete relativno kratkog dometa, Sjedinjene Države i zapadne zemlje treba da dozvole Ukrajini da avionom, dronom, projektilima ili artiljerijom nanese udare na zborna mesta i kolone u kojima bi se mogle okupiti ruske snage.

Foto: Printscreen/Video

 

Pružanje alternativa Kijevu bi takođe značilo manje iskušenja da se upotrebi kasetna municija protiv napredujućih ruskih i plaćeničkih snaga. Ni Ukrajina ni Rusija, a kamoli SAD, nisu potpisnice Konvencije o kasetnoj municiji.

Putin ne može sam da lansira nuklearno oružje i svaki pomoćnik zna da bi olakšanje njihovog lansiranja značilo skoro trenutnu smrt. Za Bajdenovu administraciju samoodvraćanje ne donosi mir; to samo potvrđuje Putinu da pritisci i ucene rade i ohrabruje ga da veruje da je njegov san o dovođenju Kijeva pod rusku kontrolu ostvariv. Ako Putin ne želi eskalaciju i još 12 odsto njegove vojske na brzinu zakopano u blatnjavim ukrajinskim poljima ili dovedeno kući u vrećama za leševe, on ima jednu opciju: prekinuti neprijateljstva odmah.

Sada je na Beloj kući i njenim evropskim saveznicima da ga ubede da je to njegov jedini izbor. Najbolji način da se to uradi je da se dozvoli Kijevu da udari tamo gde mu je najvažnije i da prekine rusku ofanzivu pre nego što ikada stigne na ukrajinsko tlo.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube