Naslovna Najnovije Rusija: Teror Prištine nad Srbima na KiM, prijeti nova eskalacija

Rusija: Teror Prištine nad Srbima na KiM, prijeti nova eskalacija

0

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski optužio je Prištinu da je organizovala „antisrpski teror“ sa ciljem da svo srpsko stanovništvo zauvijek napusti teritoriju KiM, te od članica Savjeta bezbjednosti zatražio da „stane u zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji“.

Kao rezultat ovakvih akcija Prištine, oko 40 odsto Srba napustilo je KiM, rekao je Poljanski, navodeći da je odluka o evru napravila ekonomsku neizvjesnost za veliki broj pripadnika manjinskih zajednica.

– Na taj način, rizikujemo novo izbijanje međuetničkog nasilja – rekao je ruski diplomata.

Upozorio je na povredu glasačkog prava nealbanskih zajednica, eksproprijaciju njihove imovine, te pokušaje da se uzurpira kulturno nasljeđe i predstavi kao albansko, navodeći da su Albanci organizovali i nasilno preuzimanje crkve na KiM.

– Uznemiravanje i hapšenja viđenih Srba su dostigle nevjerovatan nivo s obzirom da se sve to dešava u srcu Еvrope – rekao je ruski diplomata, navodeći da Priština selektivno sprovodi postignute dogovore.

– Kako bi shvatili kako da postignemo trajni mir na ovoj srpskoj teritoriji, moramo da shvatimo agresiju NATO prije bezmalo 25 godina, što je rezultiralo žrtvama i dugoročnom štetom po zdravlje ljudi, što je nekadašnja državna sekretarka Madlen Olbrajt nazvala kolateralnom štetom – rekao je Poljanski.

Poljanski je upozorio da postoji opasnost da se pored žarišta koje postoji u Gazi, u najskorijoj budućnosti pojavi još jedno – na Balkanu.

– Postoji opasnost od nove eskalacije – rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: