26.7 C
Banja Luka

RUSIJA TESTIRA NOVO MOĆNO ORUŽJE: Novi raketni sistem ima neverovatnu sposobnost

Jedna verzija ruskog raketni sistema može biti testirana i u Ukrajini, jer omogućava integraciju na najčešće korišćene vazdušne platforme u ratu.

Kremlj se sprema da u u ratu u Ukrajini stavi u upotrebu novi raketni sistem Hermes. Testovi su već počeli, prenose mediji.

Konstruktorski biro za instrumentaciju počeo je testiranje višenamenskog raketnog sistema Hermes. Može da pogodi oklopna vozila, tenkove, površinske mete i letelice male brzine na udaljenosti do 100 kilometara.

Raketa u osnovnoj verziji može da ubrza do 1.300 metara u sekundi. Ima visokoeksplozivnu bojevu glavu od 28 kilograma.

Hermes ima sposobnost ispali i zaboravi. U letu, raketa koristi dve vrste navođenja. Kada je brzina projektila u fazi krstarenja, Hermes koristi inercijalno i/ili radio komandno navođenje. Poluaktivno lasersko navođenje se koristi u poslednjoj (terminalnoj) fazi leta pre nego što projektil pogodi cilj. Iako to trenutno nije zvanično potvrđeno, navodi se da Hermes takođe koristi radarsko i infracrveno samonavođenje.

U zavisnosti od konfiguracije, Hermes ima različitu težinu. Sistem je težak 110 kg kada raketni buster ima prečnik 170 mm. Kada je prečnik bustera 210 mm, konfiguracija sistema dostiže 130 kg.

Hermes je jedan od tipičnih ruskih vojnih sistema u razvoju, koji se, ako se u početku zaboravi, onda ponovo oživi. Na primer, ovaj sistem je razvijen još 1990-ih. Prema ruskim izvorima, sasvim je moguće da je ova raketa neka derivat 57E6 koju koristi raketni sistem Pancir jer veoma liči na njega.

Početkom prošle decenije Rusija je bila spremna da započne serijsku proizvodnju Hermesa. Međutim, kako se ispostavilo, to se nije dogodilo. Pokazalo se da razvoj sistema nije potpun i da postoje ozbiljne praznine. Nekoliko godina kasnije, 2016. godine, razvoj je obnovljen. Proizvedeno je nekoliko prototipova.

Ovi prototipovi su trebali biti poslati u Siriju. Rusija je odlučila da ih tamo testira. Međutim, ni zapadni ni ruski mediji nisu objavili da su se planovi ostvarili.

Najverovatnije, problemi sa raketnim sistemom ponovo su otkazali testiranje u Siriji.

Međutim, stručnjaci kažu da je upravo građanski rat u Siriji uslovio da se Hermes oživi kao projekat. Prema njihovim rečima, Rusija je uvidela potrebu za preciznijim oružjem.

Sada je jasno da je Rusija razvila nekoliko varijanti ovog sistema. Hermes-A je dizajniran za lansiranje iz vazduha. Ova verzija može biti testirana u Ukrajini, jer omogućava integraciju na najčešće korišćene vazdušne platforme u ratu, kao što su jurišni helikopter Ka-52 i jurišni avion Su-25. Domet će biti oko 15-20 km, kažu upućeni.

Druge dve varijante su Hermes-K i Hermes-C. Prvi je dizajniran da se lansira sa ratnog broda. Druga opcija je dizajnirana za lansiranje sa kopna. Pretpostavlja se da bi sistem mogao da se integriše u kamion Kamaz koji bi nosio 24 lansera raketa.

„Hermes“ se može ugraditi na bilo koje vozilo srednje ili velike tonaže. Ovo uključuje i vazdušne i kopnene platforme. Na primer, sa vazdušnih platformi, Hermes se može nositi i lansirati sa svih tipova rotacionih i fiksnih platformi. Prema izvorima, sistem bi mogao biti dizajniran za instaliranje na brodovima. Odluke o isporuci biće donete na osnovu rezultata testiranja.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here