Naslovna Izdvajamo Rusija uz Kinu, Nensi Pelosi na veoma nekorektan način, izaziva tenzije

Rusija uz Kinu, Nensi Pelosi na veoma nekorektan način, izaziva tenzije

0

Moskva potencijalnu posjetu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu smatra „čisto provokativnim činom“ koji doprinosi već visokim tenzijama u regionu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u utorak.

Peskov je rekao da, iako „ne možemo sa sigurnošću da kažemo” da li će Pelosi sletjeti na Tajvan ili ne, njena turneja po tom regionu i moguća posjeta Tajpeju „provocira situaciju” i „dovodi do tenzija”.

– To vidimo, to snimaju sve zemlje svijeta. Ovde smo apsolutno solidarni sa Kinom. Njena osetljivost po ovom pitanju je razumljiva. To je opravdano. I umjesto da ovo poštuju, SAD bira put konfrontacije. To ne sluti na dobro – rekao je portparol Kremlja, dodajući da je odluka Vašingtona „samo za žaljenje“.

Peskov je takođe napomenuo da će u slučaju da izbije vojni sukob kao rezultat tekućih tenzija između Kine i SAD oko Tajvana, granice Rusije će biti obezbijeđene od strane ruske vojske.

– Bez obzira na pojavu nekih provokativnih situacija, bezbednost naših granica na celom obodu ovih granica obezbeđuju Oružane snage Ruske Federacije – rekao je Peskov.

– Govoreći o mogućoj posjeti Nensi Pelosi, portparol kineskog ministarstva spoljnjih poslova, Džao Liđijan upozorio je da „ako se igrate vatrom, izgorjećete“. Vjerujem da su SAD potpuno svjesne snažne i jasne poruke koju je isporučila Kina – bio je oštar Peskov.

Ako se Pelosi „usudi“ da otputuje na Tajvan, Kina neće sjedjeti skrštenih ruku i preduzeće „odlučne i snažne kontramjere“ da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet Kine, rekao je on.

Tajvan, koji sebe zvanično naziva Republikom Kinom (ROC), je samoupravan od 1949. godine, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Pekinga.

(Novosti)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube