Naslovna Izdvajamo RUSIMA STIŽE NOVO OPAKO ORUŽJE: Saveznici im pritekli u pomoć, evo šta...

RUSIMA STIŽE NOVO OPAKO ORUŽJE: Saveznici im pritekli u pomoć, evo šta će biti GLAVNE METE! Ukrajinci ZABRINUTI zbog pojačanja

0

Islamska Republika Iran razvila je novi dron koji Rusija može koristiti za napade na Ukrajinu, a bezbednosni izvor je za Skaj njuz rekao da će Teheran uskoro snabdevati Moskvu raketama zemlja-zemlja.

Bespilotna letelica Šahed-107 je opisana kao „eksplozivna“ izviđačka bespilotna letelica koja bi mogla da napadne vredne ciljeve kao što su višecevni raketni bacači koje su SAD i Velika Britanija dostavili Ukrajincima.

Pomenuti izvor je za Skaj njuz rekao da je moguće da je nekoliko komada Šahed-107 ponuđeno Rusiji po ceni većoj od dva miliona dolara. To pokazuje da Iran ulaže velike napore da podrži ruske napore u Ukrajini, dodao je izvor.

Iranski dron, dron
foto: Youtube/Associated Press

Ukrajina i Zapad tvrde da je Teheran već poslao stotine dronova kamikaza. Reč je o dronovima Šahed-131 i Šahed-136.

Bezbednosni izvor je rekao za Skaj njuz da je dron Šahed-107 zasnovan na dizajnu dronova Šahed-101, koji imaju rep u obliku slova V.

Nadzor i napad

Šahed-107 je dugačak oko 2,5 metra, a raspon krila je tri metra. Može se lansirati iz vozila, a domet je oko 1.500 kilometara. Veruje se da je opremljen kamerom koja može da emituje sliku uživo. Rečeno je da to znači da bi Rusija mogla da ga koristi za snimanje uslova na bojnom polju i identifikaciju ciljeva koje želi da napadne.

Izvor tvrdi da su iranske i ruske snage izvele vojne vežbe u vazdušnoj bazi u centralnom delu Irana i testirale dronove Šahed-107 i Šahed-136.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije i Ministarstvo spoljnih poslova Islamske Republike Iran nisu komentarisali navode pomenutog bezbednosnog izvora.

Iran je prošlog septembra odbacio tvrdnje da šalje oružje Rusiji.

Ukrajinski izvor je za Skaj njuz rekao da su tvrdnje o razvoju drona Šahed-107 verovatno tačne.

Ovi dronovi nas zabrinjavaju – rekao je izvor i dodao da Rusija sada može da sklapa dronove Šahed-136 u fabrici u Republici Tatarstan.

– Ta fabrika bi trebalo da u septembru 2025. proizvodi 4.000 dronova godišnje – rekao je izvor.

Shahid combat dron, Šahid dron, Šahid, dron
foto: Shutterstock

Gostujući profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu Majkl Klark tvrdi da su ovi potezi Irana „politički veoma skupi“. To znači da je Iran stao na stranu onih koji žele nasilno da sruše postojeći svetski poredak“, rekao je Klark.

Stižu li i rakete?

Bezbednosni izvor je takođe rekao za Skaj njuz da pouzdane informacije do kojih je došao sugerišu da su Rusija i Iran obnovile vojnu saradnju i da bi Rusija uskoro mogla da dobije raketne sisteme zemlja-zemlja od Irana. Iranci bi Rusima trebalo da pošalju i rakete čiji domet prelazi 300 kilometara.

Američki zvaničnik rekao je američkim medijima ranije ovog meseca da se Iran sprema da pošalje balističke rakete kratkog dometa Rusiji.

Zbog straha od daljih sankcija, Iran od početka rata u Ukrajini Rusiji nije nudio precizne rakete dugog dometa. Međutim, izgleda da se situacija u Iranu promenila kada su prošlog oktobra istekle sankcije koje je Iranu uveo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Do promene iranske politike došlo je nakon što je palestinska vojno-politička organizacija Hamas koju podržava Teheran napala Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Fabijan Hinc iz istraživačkog centra Međunarodni institut za strateške studije rekao je da bi Iran mogao da pošalje u Rusiju taktičke rakete Ababil i projektile Fateh. Rakete Fateh imaju domet od 300 do 700 kilometara i omogućile bi Rusiji da napadne ciljeve širom Ukrajine.

Ukrajina će morati da se brani od ovih raketa američkim raketama Patriot, koje imaju manji domet i koje nisu mnogo brojne.

– Patrioti ne mogu da zaštite celu Ukrajinu od balističkih projektila – kaže on.

Veruje se da bi Rusija mogla da plati Iranu za rakete i dronove novcem i vojnom tehnologijom.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Sky News/Preneo: Đ. M.)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube