Naslovna Najnovije Ruska Duma usvojila Putinov nacrt zakona o obustavljanju učešća u START-u

Ruska Duma usvojila Putinov nacrt zakona o obustavljanju učešća u START-u

0

Državna duma Rusije usvojila je nacrt zakona ruskog predsjednika Vladimira Putina o obustavljanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).

– Nacrt federalnog zakona predviđa da Rusija suspenduje Sporazum između Rusije i SAD o mjerama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja koji je potpisan u Pragu 8. aprila 2010. godine – navodi se u tekstu obrazloženja zakona.

Takođe je precizirano da će odluku o odmrzavanju učešća Rusije u sporazumu doneti ruski predsjednik.

Zakon bi mogao da stupi na snagu nakon zvaničnog objavljivanja.

Prethodno su resorni komiteti Državne dume Rusije za međunarodna pitanja i odbranu preporučili usvajanje zakona o obustavljanju članstva Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).

Predsjednik Rusije Vladimir Putin podnio je inicijativu donjem domu Federalne skupštine. Dokument će danas razmotriti Savjet federacije.

Ruski predsjednik održao je 21. februara tradicionalno obraćanje Federalnoj skupštini. On je tom prilikom saopštio da Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu START, ali da ne izlazi iz njega.

Putin je istakao da nuklearne arsenale n nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.

START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube