Naslovna Najnovije „Ruske trupe optužuju za zločin nad civilima u Buči“ SAD traže SUSPENZIJU...

„Ruske trupe optužuju za zločin nad civilima u Buči“ SAD traže SUSPENZIJU RUSIJE iz Savjeta UN za ljudska prava

0

Sjedinjene Države će tražiti od Generalne skupštine UN da suspenduje Rusiju iz Savjeta za ljudska prava, izjavila je danas američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, nakon što je Ukrajina optužila ruske trupe za zločin nad civilima u ukrajinskom gradu Buča.Dvotrećinskom većinom 193-člane Generalne skupštine u Njujorku može se suspendovati Rusija zbog upornog činjenja grubih i sistematskih kršenja ljudskih prava, prenosi Rojters.

– Učešće Rusije u Savjetu za ljudska prava je farsa. To je pogrešno, zbog čega vjerujemo da je vrijeme da Generalna skupština UN glasa i ukloni Rusiju iz tog tijela – rekla je američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild tokom posjete Rumuniji i izrazila želju da se o tome glasa još ove nedjelje.

FOTO: JIM LO SCALZO/EPA
FOTO: JIM LO SCALZO/EPA

Zvanični Kijev je najavio da će iskoristiti sve “dostupne mehanizme UN” za prikupljanje dokaza o ruskim zločinima u Ukrajini.

– Nema mjesta za Rusiju u Savjetu UN za ljudska prava – poručio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Otkako je 24. februara počela ruska invazija na Ukrajinu, Generalna skupština UN je sa 140 glasova “za” usvojila dvije rezolucije koje osuđuju Rusiju, dok Moskva ponavlja da sprovodi “specijalnu vojnu operaciju” s ciljem da demilitarizuje Ukrajinu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube