Naslovna Izdvajamo RUSI UPOTREBILI NOVO ORUŽJE U UKRAJINI: O raketi koja je PROTUTNJALA iznad...

RUSI UPOTREBILI NOVO ORUŽJE U UKRAJINI: O raketi koja je PROTUTNJALA iznad Nikolajevske oblasti malo se zna! (FOTO)

0

Na društvenim mrežama, prvo ruskim, a onda i zapadnim pojavila se slila i informacija da je rusko ratno vazduhoplovstvo u napadu na ciljeve na teritoriji Nikolajeva na jugu Ukrajine krstareću raketu kh-59M „Ovod M“ ili po NATO kalsifikaciji AS-18 Kazoo.

Kako se saopšteno raketa je upotrebljena 3. aprila. Za sad nije poznata njena efikasnost na ciljeve. Kao što se vidi na slici najverovatnije je u pitanju printskrin snimka gde se vidi raketa u letu. Za sad nema detaljnijih informacija o upotrebi ove rakete i koji ciljevi su sa njom gađani.

Krstareću raketu Kh-59M su u Rusiji, odnosno u tadašnjem Sovjetskom Savezu razvili 1982. godine kao nadgradnju modela rakete Kh-59. Jedna od glavnih karakteristika modifikacije ove rakete bila je ugradnja dodatnog turbo motora veoma malih dimenzija.

Ova raketa ima ugrađen link za prijem podataka APK-9 i sistem Ovod-M, sa pomoću koga može da prati sliku svog cilja, koji su unapred stavili u računar pre lansiranja rakete.

Polse lanisranja rakete sa letelice uključi se raketni motor, a kada se Kh-59M približi cilju, sistem vođenja se uključuje na praćenje cilja sa sistema Ovod M na sistem vođenja sa TV kamerom. Dolet Kh-59M je 115 kilometara, a brzina malo ispod Mahovog broja 1. Bojeva glava je konvencionalna i ima težinu 380 kg.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube