22.7 C
Banja Luka

Ruski ambasador: Sjedinjene Države ispisale još jednu crnu stranicu istorije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija

Blokirajući rezoluciju o prekidu vatre u Gazi, Sjedinjene Države su ispisale još jednu crnu stranicu istorije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, rekao ambasador Rusije u SB Vasilij Nebenzja.

– Sva odgovornost za posljedice blokiranja rezolucije Alžira o Gazi je na Vašingtonu – rekao je Nebenzja.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države danas su ponovo uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, treći put otkako se, od 7. oktobra, kad su izbile borbe oko te palestinske enklave.

Od 15 članica Savjeta bezbjednosti UN, 13 je glasalo za prijedlog rezolucije koju je podnio Alžir, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

– Glas za ovu rezoluciju je podrška palestinskom narodu da živi. Suprotno, glasanje protiv rezolucije podrazumijeva podršku brutalnom nasilju i kolektivnoj kazni – rekao je ambasador Alžira u UN Amar Bendžama.

Američka ambasasdorka Linda Tomas Grinfild rekla je danas da bi svaka akcija koju bi preuzeo Savjet bezbjednosti značila smetnju „osjetljivim, aktuelnim pregovorima“.

– Mi vjerujemo da bi rezolucija negativno uticala na pregovore. Zahtijevanje momentalnog, bezuslovnog prekida vatre, bez sporazuma koji bi od Hamasa zahtijevao oslobađanje talaca, ne bi donio održiv mir. Umjesto toga, nastavila bi se borba Hamasa i Izraela – rekla je Grinfild, prenio je Rojters.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here