Naslovna Rusija Ruski kralj uglja i đubriva upozorava: „Ako se rat ne zaustavi…“

Ruski kralj uglja i đubriva upozorava: „Ako se rat ne zaustavi…“

0

„Rat u Ukrajini je tragedija koja mora da se zaustavi ili će doći do globalne krize hrane pošto su cijene đubriva već previsoke za mnoge poljoprivrednike.“

To je izjavio ruski kralj uglja i đubriva Andrej Meljničenko.

„Događaji u Ukrajini su zaista tragični. Hitno nam je potreban mir“, naveo je Meljničenko (50) u pisanoj izjavi za Rojters.

Meljničenko, Rus po nacionalnosri, rođen je u Belorusiji, a njegova majka je Ukrajinka.

„Kao Rus po nacionalnosti, Belorus po rođenju i Ukrajinac po krvi, osećam veliki bol i nevericu što bratski narodi ratuju i umiru“, naveo je on.

Nekoliko najbogatijih ruskih biznismena, uključujući Mihaila Fridmana, Petra Avena i Olega Deripasku, javno je pozvalo na mir.

„Jedna od žrtava ove krize biće poljoprivreda i hrana“, rekao je Meljničenko, osnivač kompanije Uralhem, najvećeg ruskog proizvođača amonijum-nitrata sa sjedištem u Cugu, u Švajcarskoj, i osnivač SUEK-a, najvećeg ruskog proizvođača uglja. On se nedavno povukao iz vlasništva i sa rukovodnih funkcija u tim firmama.

Meljničenko ističe da su događaji u Ukrajini „već doveli do skoka cijena đubriva koje više nisu pristupačne poljoprivrednicima“ i da je lanac snabdevanja, koji je pandemija već poremetila, sada još više uzdrman.

„Sada će to dovesti do još veće inflacije, rasta cijene hrane u Evropi i verovatno nestašice hrane u najsiromašnijim zemljama svijeta“, upozorio je.

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici smatraju akt Rusije u Ukrajini kao otimanje zemlje u imperijalnom stilu, dok Putin kaže da su Rusi i Ukrajinci u suštini jedan narod i da je „specijalna vojna operacija“ bila potrebna jer su SAD koristile Ukrajinu da prijete Rusiji, te da su zagovornici proruske orijentacije u Ukrajini bili proganjani.

Zapad je uveo sankcije ruskim biznismenima, uključujući i Meljničenka, zamrznuo rusku državnu imovinu i isključio veći dio ruskog korporativnog sektora iz globalne ekonomije u pokušaju da primora Putina da promjeni kurs.

Italijanska policija je zaplijenila u subotu Meljničenkovu jahtu, samo nekoliko nakon što je on stavljen na listu sankcija EU.