Naslovna Izdvajamo Ruski kreator vakcine protiv kovida pronađen mrtav

Ruski kreator vakcine protiv kovida pronađen mrtav

0

Istaknuti naučnik koji je pomogao u razvoju ruske vakcine protiv kovida, Sputnjik V, ubijen je u četvrtak u svom stanu u Moskvi, saopštio je Istražni komitet Ruske Federacije.

Andrej Botikov, koji je učestvovao u stvaranju vakcine protiv kovida i koji je radio kao viši istraživač u Nacionalnom istraživačkom centru za ekologiju i matematiku Gamaleja, pronađen je mrtav u svom stanu u četvrtak.

Njegova smrt se istražuje kao ubistvo, navodi se u saopštenju Komiteta u Telegramu.

„Prema uviđaju, 2. marta 2023. godine, u stambenoj zgradi koja se nalazi u ulici Rogova u Moskvi, 29-godišnji mladić je tokom svađe zadavio 47-godišnjeg vlasnika stana kaišem i pobegao sa lica mesta“, navodi se u saopštenju komiteta u petak.

Osumnjičeni je uhapšen ubrzo nakon što je pronađeno telo Botikova, navodi se u saopštenju savezne istražne agencije. „U najkraćem mogućem roku utvrđena je lokacija napadača. Na saslušanju je priznao krivicu, optužen je.

Okrivljeni je prethodno krivično gonjen zbog teškog krivičnog dela.

Ruski mediji identifikovali su osumnjičenog kao „Alekseja Z“, bivšeg osuđenika koji je proveo 10 godina u zatvoru pod optužbom za pružanje seksualnih usluga. U izveštajima lokalnih medija, uključujući i ruski Mash, navodi se da je incident bio rezultat spora između naučnika i osumnjičenog.

„Pronađeno je telo 48-godišnjeg muškarca… sa tragovima davljenja, na njegovom telu je pronađeno nekoliko uboda i ogrebotina“, rekao je Mash.

Botikov je bio jedan od 18 naučnika koji su razvili vakcinu Sputnjik V 2020.

Prema The Moscow Times-u, ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao je virusologa Ordenom zasluga za otadžbinu za njegov rad na vakcini protiv kovida 2021. godine.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube