Naslovna Rusija Rusko leteće nuklearno čudovište na granicama NATO-a

Rusko leteće nuklearno čudovište na granicama NATO-a

0

Klasificiran je kao najveći i najteži borbeni avion ikada, koji je u stanju nositi 40 tona streljiva i preletjeti 7.500 milja bez zaustavljanja ili potrebe za dopunom goriva.

Na krajnjem sjeverozapadu Rusije i nadomak granica tri skandinavske države na sjeveru Starog kontinenta, u blizini geografske tačke koja razdvaja dva tabora, Moskva je stavila u stanje pripravnosti najveći nuklearni bombarder na svijetu, koji čeka naredbu za polijetanje.

Priča je počela prije nekoliko dana, kada je američki satelitski operater Planet Labs uočio povećanu prisutnosti ruskih strateških bombardera Tupoljev Tu-160, preciznije u bazi Olenja, koja je udaljena od granice Norveške svega 20 milja.

Prema izvještaju koji je objavio britanski list The Sun, satelitske slike snimljene 7. oktobra pokazuju sedam strateških bombardera ovog tipa, od kojih je jedan spreman za polijetanje, na pisti vazdušne baze koja se nalazi na poluostrvu Koljski.

Bombarder Tu-160 ili “Bijeli labud”, kako ga Rusi vole zvati, nadimak je koji na prvi pogled sugerira sa o to da se nalazite pred ogromnim ratnim avionom koji nosi neke projektile. No, istina je da nadilazi sve ono što simbolizira bijela boja, jer je to najopasniji strateški bombarder od sovjetske ere do danas.

Klasificiran je kao najveći i najteži borbeni avion ikada, koji je u stanju nositi 40 tona municije i preletjeti 7500 milja bez zaustavljanja ili potrebe za dopunom goriva. Raspolaže sistemom dopune goriva tokom leta, a kapacitet rezervoara mu je 130 tona. Posadu aviona čine četiri osobe: pilot, kopilot, tehničar za naoružanje i tehničar za odbrambene sisteme.

Bombarder, koji je dizajnirao konstruktorski biro ”Tupoljev” iz sovjetske ere, dug je 54 metra, s masom praznog aviona od 110 tona, dok njegova maksimalna težina pri polijetanju doseže 275 tona. Može nositi do 12 nuklearnih projektila kratkog dometa, u prosjeku oko 3.500 kilometara.

Leteće nuklearno čudovište u blizini zračnog prostora NATO-a

Prvi model ovog “letećeg nuklearnog čudovišta” poletio je u decembru 1981. godine, a stvarna proizvodnja započela je 1984, da bi do 2000. godine bilo proizvedeno 35 komada. Moskva je zatim 2015. odlučila proizvoditi letjelicu u nadograđenoj verziji.

Ovaj hipersonični strateški bombarder također ima mogućnost prilagodbe zakrivljenosti krila, površine od 400 kvadratnih metara, od 20 do 65 stepeni, a opremljen je motorima tipa “Kuznjecov”.

Rusija je u julu provela testove svog moćnog strateškog bombardera iznad Sjevernog pola, kada je letio u zraku sedam sati, u pratnji lovaca MiG-31.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube