Naslovna Najnovije Rusko selo granatirano iz Ukrajine

Rusko selo granatirano iz Ukrajine

0

Još jedno rusko selo napadnuto je iz Ukrajine rano u utorak, rekao je guverner jugozapadne Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Gađano je selo Golovčino, udaljeno 10 kilometara od ukrajinske granice, objavio je guverner na svom Telegram kanalu.
U napadu je ranjena meštanka koja je sada „prima svu neophodnu medicinsku pomoć,“ napisao je.

Granatiranje „izazvao uništenje” u selu sa više od 4.700 stanovnika, pri čemu se sada procenjuje puna šteta, dodao je Gladkov.

Nekoliko sela u ruskim pograničnim regionima Belgorod i Brjansk našlo se prošle nedelje pod ukrajinskom vatrom. Najgori napad dogodio se u četvrtak u selu Klimovo u Brjanskoj oblasti, gde je povređeno osam osoba – među kojima su dvogodišnji dečak i njegova trudna majka. Prema ruskoj strani, to su izvršila dva ukrajinska helikoptera, koja su narušila vazdušni prostor zemlje.

Kijev nije ni potvrdio ni demantovao svoju umešanost u te incidente. Ali Moskva je na njih odgovorila intenziviranjem raketnih udara na vojne ciljeve unutar Ukrajine. Takođe je upozoravalo da će pogoditi „centri za donošenje odluka, uključujući Kijev“ ako se napadi na rusku teritoriju nastave.

Rusija je poslala svoje trupe u susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.