Naslovna Najnovije Sa narodnog skupa u Sjevernoj Mitrovici poručeno: Srbi ostaju „svoj na svome“

Sa narodnog skupa u Sjevernoj Mitrovici poručeno: Srbi ostaju „svoj na svome“

0

U Sjevernoj Mitrovici završen je veliki narodni skup Srba, s ciljem da se međunarodnoj zajednici uputi jasna poruka da se ne prihvata odluka premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija o preregistraciji vozila i njegovo odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština kako je utvrđeno Briselskim sporazumom.

Skup u Sjevernoj Mitrovici sa koga su se čule poruka mira i da Srbi ostaju „svoj na svome“ završen je pjesmom „Ovo je Srbija“.

Na narodnom skupu u Kosovskoj Mitrovici okupilo se danas preko 10.000 ljudi, a skup je počeo intoniranjem himne „Bože pravde“ nakon čega je usledilo obraćanje govornika.

Major Nenad Đurić, suspendovani komandandir policije na KiM obratio se riječima: „Slavni moj rode, čast je danas stajati ispred vas“.

Poručio je da „Srbi nemaju drugu zemlju i da hoće na svojoj zemlji da sade cveće koje će raširiti miris mira“.

Podsjetio je na reči Patrijarha Pavla koji je govorio da „pre nego što mi sudiš uzmi moje cipele i idi njima“.

Okupljenim građanima u Severnoj Mitrovici obratila se sudija Ljiljana Stevanović. Stevanovićeva je rekla da su svi sudije i tužioci izašli iz kosovskog pravosudnog sistema.

„Mi smo odlučili jednoglasno da izađemo iz pravosudnog sistema i pridružimo se svim u ovoj borbi. Naša odluka je jasna. Mislim da smo najbolji ambasadori srpskog dela pravosuđa“, istakla je Stevanovićeva.

Stevanovićeva je rekla da ljudi na KiM traže elementarna ljudska prava.

„Ovo je naša poruka mira, upućena međunarodnoj zajednici, ali i našim komšijama i apel da se sporazumi poštuju“, napomenula je Stevanovićeva.

Milan Radojević, bivši gradonačelnik Severne Mitrovice zahvalio se svim okupljenima i rekao da se sa skupa šalje poruka mira.

„Devet godina dali smo šansu Briselskom sporazumu, nažalost nismo uspeli. Jutros smo zvanično podneli ostavke. Naša borba se nastavlja, ona će biti samo u drugom obliku“, istakao je Radojević.

Rakic: Želimo samo mir,dosta je obespravljivanja Srba na KiM

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručcio je danas da Srbi na KiM žele samo mir, i nastaviće da se bore za svoja prava, za poštovanje sporazuma mirnim i demokratskim sredstvima, jer je dosta ugnjetavanja i obespravljivanja srpskog naroda na KiM.

“Želim da vam javno vratimo mandate, jer ste nas vi birali, a ne Priština”, rekao je Rakić okupljenim Srbima, nakon što su jutros Srbi u kosovskim institucijama i zvanično podneli ostavke.

Rakić je poručio da su se danas okupili da nikad jače, snažnije, složno i jedinstveno upute poruku, Prištini i međunarodnoj zajednici, da je dosta šikaniranja, maltretiranja, ugnjetavanja i obespravljivanja Srba na KiM.

Podsetio je da su Srbi poslednjih godinu dana uskraćeni za pravo glasa na izborima i referendum, za slobodu kretanja i govora, dok su politički predstavnici pod otpužbama bez dokaza, a ceo sever KiM kriminalzovan.

“Otimali su ljudima imanja, gradili baze bez zakonskog prava, lekarima onemgućavali nabavku lekova i vakicna, maltretirali sportiste i pretili ih hapšenjima. Nebrojeno puta uz demonstraciju sile, maltretirali naše sugrađane. Dosta je gaženja birselskih dogovora i prava Srba”, poručio je Rakić.

Dodao je da dana stoji pred svojim sugrađanima mirne savesti, uveren da su Srbi učinili sve da kroz razgovor i saradnju rešavaju probleme srpskog i albanskog naroda.

“Naša rešenost da se kroz dijalog i primenu sporazuma stvore bolji uslovi za život svih, je neuputna. Ostavkama branimo Briselski sporazum i međunarodno javno pravo”, rekao je Rakić.

Ukazao je i da su Vojsa Osmani i Aljbin Kurti, kao i drugi lideri iz Prišine, na desetine puta ponovili da za njih ne postoji Briselski sporazum i da neće biti Zajednice srpskih opština, čime su taj sporazum poništili i pljunuli u lice EU, koja je garant njegovog sprovođenja.

“Mi želimo mir, mir i samo mir. Ne nasedajte na provokacije, borbu ćemo nastaviti mirnim i demokratskim sredstvima. Mi nismo remetilački faktor, nikome nećemo da pretimo. Samo hoćemo ZSO, da se ispune obaveze, kako je dogovoreno u Briselu. Da se pouvku sve jednostrane odluke koje se tiču registarskih tablica”, poručio je Rakić.

Preneo je Srbima sa KiM srdačne pozdrave predsednika Aleksandra Vucića, koji je, kazao je, od njih tražio da budu mirni i strpljivi, da čuvaju mir, ali i jedni druge, te ponovio da će Srbija biti uz svoj narod u svakom smislu, i da neće dozvoliti ubijanje i proterivanje Srba sa KiM.

“Zahvaljujući predsedniku Vučiću i Srbiji, Srbi su danas na Kosmetu. I biće i sutra, i prekosuta, i na mnogaja ljeta. Mi smo ovde svoji na svome i nećemo odustati, jer odavde nema nazad”, rekao je Rakić.

(Tanjug)

Foto: B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: