Naslovna Izdvajamo SAD će povući vojnike iz Nigera

SAD će povući vojnike iz Nigera

0
A man holds a flag of Niger as protesters gather during a demonstration for the immediate departure of United States Army soldiers deployed in northern Niger in Niamey, on April 13, 2024. Thousands of people demonstrated on April 13, 2024 in Niger’s capital Niamey to demand the immediate departure of American soldiers based in northern Niger, after the military regime said it was withdrawing from a 2012 cooperation deal with Washington. (Photo by AFP)

Sjedinjene Države povući će svoje trupe iz Nigera, rekao je Reutersu kasno u petak upućeni izvor, dodajući da je postignut dogovor između zamjenika američkog državnog tajnika Kurta Campbella i vodstva Nigera.

Američka vojska u Nigeru djelovala je iz dvije baze, uključujući i bazu bespilotnih letjelica poznatu kao Zračna baza 201 izgrađenu u blizini Agadeza u središnjem Nigeru za više od 100 miliona dolara.

Od 2018. baza se koristi protiv militanata Islamske države i organizacije Džamat Nusrat al-Islam val-Muslimin koja je podružnica Al Kaide u Sahelu.

Prošle je godine vojska preuzela državnim udarom vlast u Nigeru.

Međutim, nova vlast u Nigeru pridružila se huntama u susjednom Maliju i Burkini Faso i okončala vojni sporazum s nekadašnjim zapadnim saveznicima.

Vojna hunta u Nigeru napustila je regionalni politički i ekonomski blok ECOWAS i njeguje bliske veze s Rusijom.

U narednim danima razgovarat će se o tome kako će povlačenje trupa izgledati, rekao je anonimno Reutersov izvor.

New York Times je ranije u petak izvijestio da će više od 1000 američkih vojnika napustiti Niger u nadolazećim mjesecima.

Prošlog mjeseca nigerska vladajuća vojna hunta poručila je da je s trenutačnim učinkom povukla vojni sporazum koji je dopuštao djelovanje u zemlji vojnom i civilnom osoblju američkog ministarstva obrane.

Pentagon je nakon toga rekao da traži pojašnjenje, dodavši da je američka vlada imala “izravne i iskrene” razgovore u Nigeru prije te objave vojne hunte i da nastavlja komunicirati s vladajućim vojnim vijećem Nigera.

Stotine ljudi prošloga je sedmice na ulicama glavnog grada Nigera zahtijevalo odlazak američkih vojnika iz zemlje, nakon što je vlast dodatno promijenila svoju strategiju okončanjem vojnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama i dobrodošlicom ruskim vojnim instruktorima.

Osam državnih udara u zapadnoj i središnjoj Africi tijekom četiri godine, uključujući Burkinu Faso, Mali i Niger, potaknulo je rastuću zabrinutost zbog demokratskog nazadovanja u regiji.

N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: