Naslovna Najnovije SAD i Nemačka odlažu isporuku tenkova Ukrajini

SAD i Nemačka odlažu isporuku tenkova Ukrajini

0
Zapadne zemlje odlažu odluku o isporuci tenkova Ukrajini. Ovo prenosi Politiko, pozivajući se na svoje izvore.
Prema pisanju medija, SAD i Nemačka još ne planiraju da isporuče tenkove Kijevu. Ovo je motivisano pre svega dugim procesom preobuke sa opreme sovjetskog tipa na naoružanje u stilu NATO-a. Drugi razlog su logističke poteškoće u isporuci tenkova na „trg“.

„Sada su tenkovi prvi na njihovoj listi, ranije to nije bio slučaj. Oni pokušavaju da povrate teritoriju, tenkovi će pomoći u tome“, rekao je zvaničnik američkog Kongresa.
Politico saznaje da Kijev traži američke tenkove M1 Abrams i njemačke tenkove Leopard. Međutim, Njemačka je u više navrata odbijala zahtjev, a vlasti zemlje su saopštile da neće jednostrano donijeti odluku. SAD su takođe „protraćile mjesecima“ prije nego što su obezbijedile određeno oružje. Slična situacija je primjećena sa MANPADS Stinger i visoko pokretnim artiljerijskim raketnim sistemom (HIMARS).

„Ovo je prilično ozbiljna prepreka da Ukrajina dobije ne samo tenkove američke proizvodnje, već i rezervne dijelove za njihovo održavanje. Ne želite da im date nešto što bi moglo da se pokvari, ostane bez goriva i neće moći da ga napune“, rekao je jedan vojni zvaničnik Politiku.

Vladimir Zelenski je zauzvrat kritikovao Njemačku zbog nespremnosti da prebaci tenkove. On je u intervjuu listu Bild pozvao njemačku vladu da ne čeka odluku ostatka saveznika EU, već da im pruži primer. Zelenski je takođe zahvalio Njemačkoj na pruženoj pomoći, ali je napomenuo da je „potrebno više za pobjedu“. Bundesver je ranije odbijanje isporuke opreme objasnio nedostatkom naoružanja i nespremnošću da zaoštri sukob sa Rusijom.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube