28.7 C
Banja Luka

SAD ignorisale upozorenja i ponovo napale položaje Huta u Jemenu

SAD su u nedjelju izvele više napada na položaje Huta u Jemenu, navodi se u saopštenju Centralne komanda SAD-a (Centcom).

Centcom je rekao da su američke snage pogodile krstareću raketu za kopneni napad i četiri protivbrodske rakete koje su „bile spremne za lansiranje na brodove u Crvenom moru“. Najnovija akcija dolazi dan nakon zajedničkih američko-britanskih napada na ciljeve Huti.

To je uslijedilo nakon kontinuiranih napada grupe na vojne i komercijalne brodove u Crvenom moru. Napadi Huta natjerali su velike brodarske kompanije da izbjegavaju plovni put, što je uticalo na međunarodnu trgovinu.

Egipat je saopštio da je njegov prihod od Sueckog kanala u januaru pao za gotovo polovinu, a broj brodova koji su prošli mjesec prošli kroz ključnu trgovačku arteriju pao je za više od trećine.

Subotnji zajednički američko-britanski napadi osvijetlili su noćno nebo na jugu glavnog grada Jemena, Sane, a jedan aktivista za ljudska prava i lokalni stanovnik rekao je da se kuće BBC-ja tresu.

Reagujući na subotnje udare, vojni glasnogovornik grupe, Yahya Sarea, napisao je na X da ih ovi napadi neće odvratiti od njihovog moralnog, vjerskog i humanitarnog stava u podršci otpornom palestinskom narodu u Pojasu Gaze i neće ostati bez odgovora ili nekažnjeno.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here