Naslovna Najnovije SAD otkazale testiranje nuklearne rakete

SAD otkazale testiranje nuklearne rakete

0

Američki vojni zvaničnici otkazali su planirano testiranje interkontinentalne balističke rakete kako bi smanjili rizik od katastrofalne „pogrešne interpretacije ili pogrešne komunikacije“ u vreme kada su ruske nuklearne snage u stanju pripravnosti usred vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Odluku o odlaganju testiranja projektila LGM-30G Minutmen III prvi je izvestio „Rojters“, pozivajući se na komentare portparola američkog vazduhoplovstva. Odlaganje dolazi mesec dana nakon što je isti test taođe odložen jer je ruski predsednik Vladimir Putin naredio da snage nuklearnog odvraćanja njegove zemlje budu u stanju visoke pripravnosti ili „posebnom režimu borbenog dežurstva”.

Testiranj je sada u potpunosti otkazano iz istih razloga, rekla je portparol vazduhoplovstva En Štefanek.

„Vazduhoplovstvo je uvereno u spremnost strateških snaga Sjedinjenih Država“, dodala je ona, napominjući da je sledeće takvo testiranje zakazano kasnije ove godine.

Portparol Pentagona Tod Brisil je takođe potvrdio da je testiranje odloženo zbog zabrinutosti da će Moskva na njega gledati kao na eskalaciju. On je za En-Bi-Si njuz rekao da je lansiranje odloženo „zbog prevelikog opreza da se izbegne lažno predstavljanje ili pogrešna komunikacija tokom tekuće ruske invazije na Ukrajinu“.

Pentagon je kritikovao Putina zbog povećanja borbene gotovosti ruskih nuklearnih snaga, nazivajući taj potez „opasnim, neodgovornim i nepotrebnim“. Kada je prošlog meseca najavljivao odlaganje, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da je taj potez napravljen da bi „pokazao da smo odgovorna nuklearna sila“. U to vreme, Kirbi je na sličan način insistirao da ta odluka neće potkopati spremnost američkih nuklearnih snaga.

Putin je rekao da su „agresivne izjave“ NATO-a i sankcija Zapada protiv Rusije učinile neophodnom povećanu nuklearnu borbenu gotovost.

Minutemen III lansiran iz silosa može da nosi više bojevih glava i da pogodi odvojene mete miljama udaljene jednih od drugih. Ima domet veći od 6.000 milja i može da putuje brzinom od 15.000 milja na sat. Raketa je prvi put raspoređena 1970. godine, a proizvodnja je prestala 1978. godine Vazduhoplovstvo ima 400 aktivnih projektila u svom arsenalu i obično se vrši četiri probna lansiranja svake godine.

Američki zvaničnici imaju za cilj da do kraja 2023. godine počnu testiranje njegove zamene Minutmen III, raketu strateškog odvraćanja. Potpuna zamena treba da bude završena do 2036, što znači da će raketa, koja je bila prvobitno dizajnirana da bude u upotrebi 10 godina, biće na dužnosti čak 66 godina.

Izvor: RT

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube