Naslovna Svijet SAD raspoređuju tenkove i borbena vozila u Evropi: Sprema se veliki sukob?

SAD raspoređuju tenkove i borbena vozila u Evropi: Sprema se veliki sukob?

0

Sjedinjene Države su počele da masovno prebacuju oružje Poljskoj i Letoniji u sklopu jačanja istočnog krila NATO-a, prenosi Rojters.

Američki tenkovi i borbena vozila počeli su da pristižu u srijedu u holandsku luku Vlisingen, da bi kasnije krenuli ka Poljskoj i Litvaniji u okviru napora da se ojača istočni blok NATO-a.

„U ovu luku stiže oko 1.250 jedinica vojne opreme“, rekao je pukovnik Robert Kelam, koji sa američke strane nadgleda operaciju.

Vozila uključuju tenkove M-1 Abrams i borbena vozila Bredli borbenog tima 2. brigade, 1. konjičke divizije iz Fort Huda, Teksas.

U decembru su Sjedinjene Države već prebacile u Poljsku oko 700 borbenih vozila, uključujući tenkove Abrams. Ovo je sprovedeno u okviru programa „Atlantic Resolve“.
Počeo je 2014. godine i ima za cilj jačanje američkog prisustva u Evropi. U okviru operacije, neki dijelovi američke vojske šalju zasebne jedinice u Evropu, koje su raspoređene u zemljama istočnog krila NATO -a.
Moskva je više puta napomenula da je alijansa usmjerena na konfrontaciju. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije nazvao tragedijom akcije alijanse u Iraku, Libiji i bivšoj Jugoslaviji, gdje je pravo naroda na život pogaženo od strane NATO-a „na najgrublji i najnezakonitiji način“.
Istovremeno, kako je naglasio pres-sekretar predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov, proširenje bloka neće donijeti veću bezbjednost Evropi

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube