Naslovna Najnovije SAD: Soledar nije bitan

SAD: Soledar nije bitan

0

Vlasti u Vašingtonu nisu propustile priliku da omalovaže rusko zauzimanje Soledara, u čijoj odbrani je, prema procjeni sagovornika ruske redakcije RT-a, poginulo između 20.000 do 25.000 ljudi.

Koordinator za strategijske komunikacije Savjeta nacionalne bezbjednosti Bijele kuće Džon Kirbi rekao je da preuzimanje kontrole nad Soledarom i Bahmutom nije ključno za dalji razvoj sukoba u Ukrajini, odnosno, da to neće imati nikakav „strateški uticaj na sam rat“ jer se radi o, kako je kazao, „malom selu u Donbasu“.
„Ne možemo potvrditi da je Soledar pao“, kazao je Kirbi novinarima, odgovarajući na pitanje da li Vašington priznaje da su ruske snage preuzele kontrolu nad ovim mjestom, dodajući da smatra da se ofanziva Ukrajinaca neće spriječiti zauzimanjem sada najaktuelnije tačke na istočnom dijelu fronta.
„Vidio sam šta Rusi govore na ovu temu. Ukrajinci govore drugačije. Nemamo naše snage na terenu tako da ne mogu da potvrdim zauzimanje Soledara“, rekao je Kirbi.
„Ne znamo kako će se situacija dalje razvijati, tako da neću da prognoziram nikakav uspjeh ili neuspjeh“.
Prema njegovim riječima, Rusi su za ovo, kako on kaže, najobičnije selo na Donbasu, zainteresovani jer je to važna tačka za dalje preuzimanje Bahmuta, ali i mjesto u kojem se nalaze rudnici soli, te je Soledar interesantan i zbog ekonomskog aspekta.

Ruski biznismen i osnivač vojne kompanije „Vagner“ prije dva dana je poručio da je Soledar oslobođen, dok su iz Donjecke Narodne Republike juče rekli da se zapadni dio ovog mjesta nalazi pod potpunom kontrolom ruskih trupa, priznavši da se u jednom njegovom manjem dijelu još nalaze ukrajinski vojnici koji nastavljaju da pružaju otpor. Moskva procjenjuje da će protivničke snage biti brzo eliminisane.
Ipak, bez obzira na činjenicu što Kijev demantuje tvrdnje o zauzimanju Soledara, situacija je po svemu sudeći ipak znatno bolja za ruske pozicije.
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ovih dana će razgovarati kako sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, tako i sa liderom Ukrajine Vladimirom Zelenskim. Političari će, kako se očekuje, razgovarati o otvaranju humanitarnog koridora, koji bi, kako su prenijeli mediji, trebalo da budu iskorišćeni za izvlačenje ranjenika. Ruski kanali na Telegramu prenose informaciju da će koridor biti otvoren iz Soledara kako bi ovo mjesto napustili mnogobrojni ranjeni ukrajinskih vojnika.
Bivši savetnik Zelenskog: Ukrajina više nema snage da pruža otpor
Osim toga, bivši savjetnik ukrajinskog predsjednika Leonida Kučme, Oleg Soskin, priznao je na svom kanalu na Jutubu da se na frontu ne dešava ništa dobro za Ukrajince.

„Ukoliko Soledar bude izgubljen, moraćemo da predamo i Bahmut“, rekao je i dodao da se sva obećanja Kijeva o slanju tankova, raketa i drugog oružja na ovaj dio fronta neće ispuniti jer „Ukrajina u najskorije vrijeme neće dobiti još naoružanja, dok se pritisak od Rusije pojačava“.
„Ukrajina više nema snage da pruža otpor“, kazao je Kučme i optužio i predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i aktuelnu vladu da su doveli zemlju u bezizlaznu situaciju i da nastavljaju da uništavaju omladinu time što je šalju na prvu liniju fronta.
Za to sve, na kraju, neće odgovarati niko, objasnio je on i dodao: „Svi oni će da se operu od toga“.
Zelenski ne odustaje od Soledara?
U međuvremenu, ukrajinski Telegram kanal „Rezident“ objavio je podatak da njegovi izvori javljaju da je Zelenski zatražio od glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog da na bilo koji način povrati kontrolu nad izgubljenim Soledarom i organizuje kontraofanzivu.
„Svi argumenti Zalužnog da će u tom pokušaju biti izgubljene sve rezerve i borbeno spremne jedinice nisu uticali na odluku predsjednika“, piše kanal „Rezident“.

Podsjetimo, privremeni vršilac dužnosti šefa DNR-a Denis Pušilin kazao je za RT da je propagandistička mašinerija Zelenskog pokušala da od Soledara i Bahmuta napravi mitska mjesta, baš kao što je to bilo učinjeno sa Mariupoljem, te da borbe koje su se vodile u ovom regionu iskoristi za kreiranje imidža nesalomivosti ukrajinske vojske.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube