16.7 C
Banja Luka

SAD u problemu: „Inflacija je neprihvatiljivo visoka“

„Neprihvatljivo visoka“ inflacija je globalni fenomen i ne može se odmah srušiti, izjavila je ministarka finansija SAD Dženet Jelen.

„Inflacija je neprihvatljivo visoka… Važno je priznati da SAD nisu jedina napredna ekonomija koja pati od visoke inflacije. Vidimo je u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, a njeni uzroci su globalni“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, „malo je verovatno da će ovi faktori nestati odmah, ali očekujem da će vremenom inflacija da se smanji”.

Istovremeno, predsednik Džo Bajden krivi Rusiju za trenutnu situaciju i poskupljenje naziva „Putinovom porezom na hranu i benzin“. Ruski predsednik je, sa svoje strane, povezao probleme u ekonomiji zapadnih zemalja sa sistemskim greškama američke administracije i evropske birokratije.

Prema njegovim rečima, sve je to godinama sazrevalo i podstaknuto je kratkovidnim delovanjem onih koji su navikli da svoje probleme rešavaju o tuđem trošku i oslanjaju se na mehanizam finansijske emisije kako bi prevukli trgovinske tokove na sebe. Time izazivaju humanitarne katastrofe u različitim regionima sveta.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here