Naslovna Izdvajamo SAMO NEK SE TROŠI! Cvijanovićevoj više novca za plate i putovanja, manje...

SAMO NEK SE TROŠI! Cvijanovićevoj više novca za plate i putovanja, manje za humanitarne akcije

0

BANJALUKA – Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović imaće iduće godine na raspolaganju više javnog novca nego što je imala ove godine, povećana su izdvajanja za plate zaposlenih u Službi predsjednika, rashodi za putovanja, piće i hranu, dok su istovremeno smanjena sredstva za humanitarne akcije.

U Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, koji je juče usvojila Vlada RS, cifra kojom će raspolagati predsjednica Republike Srpske iznosi 10,3 miliona maraka i veća je od ovogodišnje za 117.900 KM, ali zanimljiv je raspored novca po stavkama.

Tako su, na primjer, rashodi za bruto plate zaposlenih povećani sa 2,6 na 2,7 miliona KM, a rashodi za režijski materijal sa 100 na 150 hiljada KM, vidljivo je iz Prijedloga budžeta koji je u posjedu portala CAPITAL.

Cvijanovićeva i zaposleni u Službi predsjednika više će, prema projekcijama u budžetu, putovati u idućoj godini, pa su tako rashodi po osnovu putovanja i smještaja povećani sa 230 na 350 hiljada KM. Povećana im je i reprezentacija sa 160 na 180 hiljada KM.

Povećan je i iznos za obilježavanje Dana Republike sa 403.500 na pola miliona maraka.

Istovremeno, za 427.500 KM je smanjen iznos za humanitarne i društveno korisne akcije i pokroviteljstva, odnosno sa 2,7 na 2,3 miliona KM.

Neznatno, za 53.500 KM je povećan iznos za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu i to sa 1,96 na dva miliona maraka.

U Službi predsjednika planiraju i za investiciono održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju objekata 200 hiljada KM, što je više nego ove godine kada su za te namjene imali 174 hiljade KM.

Podsjećamo, Vlada RS juče je usvojila Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, po hitnom postupku, a koji iznosi četiri milijarde i 24 miliona KM i veći je za osam miliona od Rebalansa budžeta Republike Srpske za 2021. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: