Naslovna Izdvajamo Istočno Sarajevo: Pravićemo spomenike ali vode nemamo!

Istočno Sarajevo: Pravićemo spomenike ali vode nemamo!

Ta opaka boljka hara i razjeda privređavanje. Amerika već određeno vreme kuburi s budžeti, japanska se berza ljulja kao mala lađa na uzburkanom okeanu nemačka privreda posrće zbog ovo njihovo ujedinjenje a bogami gospođe i gospođo…

… ne cveta cveće ni u naše preduzeće.

Dolazi vreme reorganizacije, transformacije i sistematizacije.

– Tako jeee!!!

Tako je govorio naš Šojić, pokoj mu duši.

A Istočno Sarajevo bez vode…

Problem nije od juče, traje još od 2019. godine kada smo uredno dobijali obećanja da će uprkos širenju grada, korisnicima biti obezbijeđeno uredno vodosnabdijevanje.

 

Gradonačelnik ima prečih obaveza… Gradjani kupujte flaširanu vodu!

„Tokom svih godina provedenih na mjestu načelnika opštine, a sada gradonačelnika, u razgovoru sa predstavnicima organizacija proisteklih iz rata, posebno članovima porodica nastradalih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, isticano je da u našem narodu kultura sjećanja nije dovoljno razvijena, da Srbi ne znaju na adekvatan način da odaju počast svojim sunarodnicima koji su podnijeli najveću žrtvu za ovaj grad i Republiku Srpsku.
Namjera nam je da to ispravimo i zato ulazimo u ozbiljne projekte izgradnje spomen-obilježja i institucija kulture sjećanja u Istočnom Sarajevu.

To podrazumijeva memorijalni kompleks posvećen srpskim civilnim žrtvama Sarajeva u 20. vijeku (Prvi i Drugi svjetski i Odbrambeno-otadžbinski rat), Kapiju grada koja će povezivati Istočno Novo Sarajevo i Istočnu Ilidžu, kao i veliku zastavu Republike Srpske na vrhu Trebevića, koja će biti vidljiva sa svih strana.

Takođe, tu je i muzej Odbrambeno-otadžbinskog rata u Palama, čija je izgradnja već počela, i spomenik žrtvama NATO bombardovanja 1995. godine, te spomen-kompleks na Golom Koranu na Palama koji će biti svojevrsna oda Republici Srpskoj.
Svaki od ovih projekata zaslužuje posebnu pažnju i svakom ćemo se u narednom periodu posvetiti posebno i posebno prezentovati.

Imamo ambiciozan plan da ovu priču zaokružimo 2024. godine i pozivamo sve da nam se pridruže u ovom velikom poslu – ne samo institucije i medije, nego i sve pojedince koji su spremni da daju podršku razvoju kulture sjećanja u našem narodu.
Ovo je nešto što će ostati poslije nas, na čemu će nam zahvaliti buduće generacije jer će znati svoju istoriju i kolika je žrtva podnesena za njihovu slobodu i mir.“

Ljubiša Ćosić

„SLAVA MRTVIMA“

Na njegovo saopštenje dočekala ga je lavina komentara. Nezadovoljni gradjani Istočnog Sarajeva traže samo jedno: „VODU“ !

I nije tačno da ne postoje planovi i projekti za rješavanje ovog problema. Postoje i rijesice se u idućoj godini. A i ove godine je “ViK” kartirao vrela, rekao je Ćosić.

Istočno Sarajevo nek sačeka rješenje do sledeće godine.

Da li patriotske teme zloupotrebljava Ćosić ili gradjani?
„Bitno je da u Istočnom Sarajevu imamo ulicu Cara Dušana, silnog, bolje da je Uroša Nejakog, u skladu s prilikama.
Iskreno se nadam da ćete podnijeti teret ovih silnih propusta kad za to dođe vrijeme, pa dosta je više zamazivanja očiju šarenim fasadama i fontanama.
Veliko razočarenje baaaš veliko, likom i djelom, očekivalo se puno više. „
Voda je zajednička baština, čiju vrijednost moraju prepoznati svi. Svako ima dužnost da koristi vodu pažljivo i ekonomično. Još da je imamo, dobro bi bilo.
( VIJESTI SRPSKE )