Naslovna Najnovije Sarajlije na vakcinaciju idu u Beograd (VIDEO)

Sarajlije na vakcinaciju idu u Beograd (VIDEO)

0
Sarajevo vakcinacija

Pošto proces masovne vakcinacije u Bosni i Hercegovini još uvijek nije počeo, mnogi bh. građani odlučili su imunizaciju završiti u susjednoj Srbiji. Kako izgleda cijeli proces vakcinacije, na mjestu događaja se uvjerio i fotoreporter portala Klix.ba

Građani Bosne i Hercegovine, koji su odlučili proces vakcinacije obaviti u Srbiji, ili u ovom slučaju tačnije u Beogradu, vakcinaciju obavljaju u Hali 3 Beogradskog sajma.

Nakon dolaska na lokaciju uvjerili smo se da se oko samog Beogradskog sajma nalazi veliki broj automobila s registarskim oznakama Bosne i Hercegovine i drugih država iz regiona.

U redu ispred Hale 3, na ulazu predviđenom za sve nenajavljene vakcinacije, dominiraju građani Bosne i Hercegovine te Sjeverne Makedonije, koja takođe još uvijek nije započela proces masovne vakcinacije.

Za razliku od prethodnih dana, kada su se na ovoj lokaciji mogli vidjeti i pojedini zdravstveni i politički radnici iz Bosne i Hercegovine, danas ih na ovom punktu nije bilo.

Ipak, tu smo zatekli članove benda Dubioza kolektiv Adisa Zvekića i Almira Hasanbegovića, koji su se takođe odlučili na vakcinaciju u Beogradu te jasno poručili kako ne žele da i dalje čekaju bh. vlasti, koje još uvijek nisu osigurale dovoljan broj vakcina.

Pored dobro poznatih lica iz muzičke industrije, u Beograd je stigao i bosanskohercegovački scenarist Ademir Kenović.

Juče su građani fotografisali i sarajevskog političara Mirzu Čelika na vakcinaciji, a u Beogradu je bio i Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Kada je riječ o samoj vakcinaciji, nakon ulaska u Halu 3 cjelokupan proces poprilično je organizovan te se ne bilježe veće gužve i zadržavanja u Hali 3. U prosjeku, za obavljanje administrativnih procedura i samu vakcinaciju potrebno je otprilike 20 minuta.

NAJČEŠĆA PITANJA

Šta sve trebate znati ako putujete na vakcinaciju u Beograd

Dragana Milošević, doktorica i koordinatorica Hale 3 za masovnu vakcinaciju građana, u razgovoru za Klix.ba je opisala cijeli proces imunizacije stanovnika za građane Srbije, a koji se ne razlikuje mnogo u odnosu na vakcinaciju građana drugih država regije.

„Na samom ulasku stoje dvije medicinske sestre koje mjere temperaturu i rade dezinfekciju ruku. Nakon toga građani popunjavaju saglasnost. Ljekari nakon toga daju potvrdu da li neko može biti vakcinisan ili ne. Nakon dozvole građani odlaze u IT sektor gdje popunjavaju lične podatke i ubacuju ih u bazu podataka i gdje građani dobijaju potvrdu o vakcinaciji ili o revakcinaciji“, ističe Milošević.

Kada je riječ o samom procesu vakcinisanja, on je poprilično jednostavan.

„Nakon primljene potvrde odlazi se na punkt gdje medicinske sestre daju vakcinu za koju se se građani odlučili. Građani su nakon primanja vakcine obavezni ostati u prostoriji do 30 minuta kako bismo se uvjerili da neće doći do neželjenih reakcija“, rekla je Dragana Milošević.

Nakon obavljenog procesa vakcinacije u Hali 3 smo zatekli i nekoliko građana Bosne i Hercegovine, kao i Sjeverne Makedonije. Kako ističu, ne mogu više čekati domaće vlasti da nabave dovoljan broj vakcina kako bi vakcinisali stanovništvo.

„Došao sam na vakcinaciju zato što vakcina nemamo u Sarajevu. Za sada se osjećam dobro. Došao sam s kćerkom i suprugom i svi smo primili vakcine“, ističe jedan bh. građanin.

Građanka Bosne i Hercegovine koja je odlučila vakcinaciju obaviti u Beogradu izjavila je kako se na ovaj potez odlučila jer nije sigurna u bh. vlasti.

„Odlučila sam se za vakcinaciju jer nisam sigurna u našu vlast. Ne znam kada će doći vakcine. Došla sam s familijom. Osjećam se odlično nakon vakcinacije. Nismo dugo čekali, otprilike 15 minuta“, rekla je građanka BiH.

(Klix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: