18.7 C
Banja Luka

Šarović: Cijene rastu, ministri se češljaju

Cijela 2021. godina, a pogotovo njen posljednji kvartal u kom koračamo, ostaće zapamćena kao godina snažnog inflacionog skoka u Republici Srpskoj i povećanja cijena gotovo svih životnih namirnica, usluga i opšteg standarda stanovništva.

Potrošačku korpu, koja za četvoročlanu porodicu prelazi i 2.200 maraka, ne mogu više da nadomjeste ni dvije prosječne plate od 1.024 KM, kojima se Vlada RS hvali, a koje su, realno rečeno, za većinu porodica u Republici Srpskoj stvar naučne fantastike.

Posljednja poskupljenja svih energenata, konkretno gasa i goriva, koji su za 22 odsto skuplji nego u oktobru 2020. godine, poskupljenje osnovnih životnih namirnica ulja, brašna, šećera i mesa za preko 15 procenata, samo u prethodnom kvartalu, i povećanje građevinskog materijala u ovoj godini za 100 odsto na neke materijale, ne mogu da nadomjeste simbolična povećanja plata zaposlenih u javnom sektoru od nekih pet procenata. Dok su plate u privatnom sektoru, u kome je gotovo polovina zaposlenih, skoro na istom nivou već desetak godina.

I dok je, recimo, Vlada Republike Hrvatske prije dvije sedmice, očekujući rast energenata na svjetskom tržištu, iskoristila odredbu u Zakonu o naftnim derivatima i ograničila pumparima cijenu na 11,1 kunu za benzin i 11 kuna za dizel, kako bi iskontrolisala inflaciju i udar na džepove građana, Vlada Republike Srpske ne čini ništa da amortizuje talas poskupljenja koji će svoj vrhunac imati tokom zime 2022. godine.

Naša privreda, u kojoj većina građana radi za platu između 600 i 700 KM, zavisi od cijene energenata na svjetskom tržištu i od uvoza repromaterijala (čija cijena ovih dana bilježi vrtoglav rast) i nije sposobna da održi proizvodnju ne povećavajući cijene svojih proizvoda. Vlada Republike Srpske je i na tom polju zakazala jer smo zbog putne izolovanosti i zbog narasle političke nestabilnosti u zemlji svjedoci da privredni subjekti stavljaju katanac na svoja postrojenja i sele proizvodnju iz Republike Srpske.

Posljednji primjer odlaska fabrike čipsa „Pepsiko“ iz Laktaša, gdje je preko 100 radnika ostalo bez posla, prošao je ispod radara za Vladu Republike Srpske, koja je očigledno zauzeta pripremajući materijale za političke igrarije Milorada Dodika.

Teška zima čeka sve građane Republike Srpske, jer su njihove potrošačke mogućnosti trenutno daleko ispod cijena životnih potreba, a hladni radijatori, auto rezervoari u crvenom, prazni frižideri i radna snaga u pokretu za inostranstvo, očigledno ne brinu gospodu ministre iz Vlade RS. Njima su kancelarije tople, automobili službeni – pa ne sipaju, topli obroci redovni, a familija i prijatelji zbrinuti u državnom sektoru na teret građana.

(Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here