34.7 C
Banja Luka

Brčko ostalo bez novca koji je BiH dobila od MMF-a

Iako je Brčko distrikt zatražio od entitetskih vlada u BiH da iz svoje kvote novca koji su dobile od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odvoje dio i za institucije distrikta, male su šanse da će se to dogoditi.

Potvrdio je to izvor “Nezavisnih novina” iz brčanskih institucija, koji ističe da se u međuvremenu nije ništa dogodilo na tom planu.

“Kada je u pitanju konkretno ova tranša, ne vjerujem da će biti nešto od toga. Od neke iduće, vjerovatno će biti sredstava i za Brčko”, rekao je sagovornik “Nezavisnih novina”.

Skupština Brčko distrikta razmotrila je ranije informaciju o podjeli finansijske pomoći BiH od MMF-a teške 300 miliona evra, iz koje je isključen distrikt, i donijela zaključak da se, u skladu sa konačnom arbitražnom odlukom, pozove supervizor za Brčko da prema svojim nadležnostima pomogne u rješavanju ove situacije, dok je gradonačelnik zadužen da pripremi neophodnu dokumentaciju u slučaju pokretanja spora.

Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta, potvrdio je za “Nezavisne novine” da sudski spor ne podržava.

“Ja i dalje smatram da, bez obzira na sve, pokretanje bilo kakvog spora ne dolazi u obzir. Mi treba da gradimo odnose s entitetima ne samo na osnovu učešća u međunarodnim pomoćima. Entiteti nama pomažu po pitanju električne energije i nizu drugih osnova”, rekao je Milić.

Esed Kadrić, gradonačelnik Brčkog, čiju izjavu juče nismo uspjeli dobiti, rekao je ranije da distrikt traži dva odsto od tih sredstava shodno ranijoj podjeli medicinske pomoći, što je oko 13 miliona KM, ali da bi bilo sasvim dovoljno da je dobijen jedan odsto od toga, odnosno 6,5 miliona KM.

“Sredstva MMF-a namijenjena su stabilizaciji budžeta u entitetima i distriktu. Izostalo je zasjedanje Fiskalnog savjeta BiH, u kojem je Brčko član i gdje se moglo uticati na raspodjelu tih sredstava”, rekao je ranije Kadrić.

Inače i Vlada Republike Srpske prilikom pregovora o raspodjeli sredstava od MMF-a tražila je 38 odsto tih sredstava s obzirom na to da se ona doznačavaju za pomoć u prevazilaženju posljedica virusa korona te da je ranije dogovoreno da se ta vrsta pomoći dijeli na taj način. Međutim, na kraju je pristala i na 33 odsto, onako kako je definisano Memorandumom o razumijevanju BiH sa MMF-om iz 2016. godine. Upravo u tom memorandumu i jeste problem s obzirom na to da je njime definisano da se sredstva MMF-a dijele na način da dvije trećine pripadaju FBiH, a trećina Republici Srpskoj, dok se Brčko distrikt uopšte ne spominje.

Dosadašnja praksa, kada je riječ o sredstvima MMF-a, bila je da Fiskalni savjet BiH donosi odluku o raspodjeli, a s obzirom na to da i Brčko distrikt tu ima svog predstavnika, uvijek su dobijali dio tih sredstava.

Ovoga puta, s obzirom na to da se radi o sredstvima po osnovu alokacije specijalnih prava vučenja, nije zasjedao Fiskalni savjet BiH jer se ne radi o klasičnom aranžmanu.

Kada je riječ o uplati ovih sredstava Brčko distriktu, tokom pregovora o raspodjeli sredstava iz SDA su ranije saopštili da neće pristati ni na šta osim na dvije trećine sredstava jer to FBiH pripada na osnovu memoranduma, istovremeno predlažući da entiteti po 0,5 odsto sredstava koja su dobili doznače distriktu Brčko.

To je upravo oko 6,5 miliona KM, jer je RS pripalo malo više od 200 miliona KM, a FBiH malo više od 402 miliona KM.

(Nezavisne)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here