34.7 C
Banja Luka

Hrvatski mediji o svim Dodikovim unosnim poslovima u Hrvatskoj

Kada govorimo o samom Dodiku i njegovoj imovini, treba reći da je on jedan od najimućnijih bosanskohercegovačkih političara.

Poznato je da je Dodik za člana Predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda izabran na opštim izborima održanim 2018. godine, a poznate su i Dodikove izjave u kojima se doticao i Hrvata pa je tako jedne prilike detektovao kako su svi problemi Hrvata koji žive u njegovoj RS riješeni te da njega zapravo Hrvati vole, piše Dnevno.hr.

Pita li se Dodik, BiH je iluzija koja ne može funkcionisati.

Stiže Una tv

‘’Kakva BiH, u kojem smislu se ona osjeti u Banjaluci? Imate ovdje nekoliko njih koji dobijaju nešto para od nevladinih organizacija. Dominantan broj, 98 posto njih smatra da je ovo nemoguća zemlja, smatraju to i Hrvati, ali su previše mali, boje se majorizacije dodatne pa ja govorim umjesto njih, a oni mi kažu ‘bravo gospodine Dodik’””, pričao je ljetos prvi čovjek RS koji u Hrvatskoj ima nemale finansijske interese.

Uskoro se u Hrvatskoj pokreće Una tv, regionalna televizija čiji se hrvatski studio već uređuje u kompleksu Sky Office u Zagrebu, dok se paralelno s time vode pregovori o televizijskim transferima poznatih televizijskih lica sa sadašnjih na novu televiziju.

Poznato je da se bivša voditeljka Provjerenog Nove TV popularna Ivana Paradžiković spominje kao jedno od najjačih pojačanja Una TV-a, na kojoj bi voditeljsku palicu u Dnevniku trebao preuzeti donedavni RTL-ov reporter Josip Šarić, prije nekoliko dana potvrđen je prelazak Matee Dominiković s N1 televizije, a uz nju, kao pojačanje u informativni program stiže još jedan RTL-ov reporter, riječ je o Petru Panjkoti.

S novom regionalnom televizijom povezuju se i RTL-ovci Ivan Žada i Nataša Vidaković, ali i nekadašnja novinarka Nove TV Ivana Tomić. Palicu urednika zabavnog programa preuzima Daniel Delale, spominju se tu i pjevačica Maja Bajamić te brojna druga poznata domaća lica među kojima se našla i Severina Vučković koja je trebala imati svoj show na ovoj televiziji, a koja je odustala zbog toga što se kao suvlasnik projekta navodio Dodikov sin Igor.

“Imali smo vrlo prijatne radne sastanke i zaista smo dogovorili da ćemo raditi, čak smo krenuli s okupljanjem ekipe. Međutim, onda se u medijima pojavila informacija da je riječ o ‘Dodikovoj televiziji’, pa se odjednom samo moje ime počelo pojavljivati uz njegovo. Na kraju se uspostavilo da je doista riječ o partnerstvu s porodicom Dodik. Ne želim učestvovati u projektu koji ima veze s osobom koja vrijeđa žene na najgori način i koji ne priznaje da je u Srebrenici počinjen genocid”, navela je pjevačica razloge odustajanja od već dogovorenog angažmana.

O Dodikovom angažmanu u Hrvatskoj govorilo se i prije pokretanja spomenute televizije, odnosno u vrijeme kada je raspisan konkurs za gradnju pristupnih puteva Pelješkom mostu za dionicu Duboka-Šeparović.

Očekivano, na raspisani konkurs stiglo je mnogo ponuda, među kojima se kao najbolja uspostavila ona kompanije Integral Inženjering iz Laktaša.

Riječ je o iznosu od 321 milion kuna (83,7 miliona KM), dok je procijenjena vrijednost radova iznosila 482 miliona kuna (126 miliona KM) bez PDV-a.

Vremenom se saznalo kako je s navedenom firmom povezan upravo Dodik. Naime, za Integral se svojevremeno zainteresovalo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zbog sklapanja poslova s Dodikom, a ova firma stoji iza mnogih vrijednih projekata u BiH, od gradnje mostova do izgradnje puteva.

Riječ je o poslovima teškim 300 miliona kuna (78 miliona KM), dok veći dio poslovanja može zahvaliti tretmanu što ga uživa ova firma koja je, među ostalim, gradila i administrativno sjedište Vlade RS u Banjaluci.

Saradnja s Integralom

Dodik godinama na raznim projektima sarađuje s Integralom, a gradili su i stambeno-poslovne objekte.

Firma se spominjala i u kontekstu 380 miliona kuna (100 miliona KM) vrijednog tendera za gradnju poddionice Beli Manastir-most Drava na autoputu A5 Beli Manastir-Osijek-Svilaj kada se spominjalo poništenje tendera radi odustajanja firme Integral Inženjering od toga posla.

Naime, na nadmetanje za gradnju te poddionice na hrvatskom dijelu koridora 5C stigle su tri ponude, od čega je samo Integralova bila u okviru procijenjene vrijednosti radova.

Firma iz BIH ponudila je da će tih 17,5 kilometara puta sagraditi za 359,1 milion kuna (93 miliona KM). Vrijednost ponude kineske kompanije Sinohydro Corporation iznosila je 416,1 milion kuna (108 miliona KM), dok je prema pisanju ‘Večernjaka’ zajednica ponuđača Osijek-Koteks, Gravije, Cestorada i PZC-a Brod ponudila 446,1 milion kuna (116 miliona KM).

“Potvrđujemo da Integral inženjering, nakon što je jednom već produžio rok valjanosti svoje ponude, to nije ponovo učinio. Pri tome smo se vodili procjenom stanja i kretanja na tržištu”, objašnjavali su iz Integrala tada razloge svog odustajanja, ali zato kompanija koja se po bh. medijima povezivala s prvim čovjekom RS nije odustala od radova na pruzi Dugo Selo-Križevci gdje je bila podizvođač radova.

Kada govorimo o samom Dodiku i njegovoj imovini, treba reći da je on jedan od najimućnijih bosanskohercegovačkih političara, međutim kao vlasnici većine njegove imovine vode se članovi njegove porodice.

(BN/Dnevno.hr)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here