Naslovna Politika Šarović: SNSD čekaju cijepanje i unutrašnji sukobi, a Stevandić je ojačao i...

Šarović: SNSD čekaju cijepanje i unutrašnji sukobi, a Stevandić je ojačao i već je glavni problem “šefu”!

U‌ ‌SNSD-u‌ ‌je‌ ‌vidljivo‌ ‌da‌ ‌stranka‌ ‌više‌ ‌nije‌ ‌tako‌ ‌monolitna‌ ‌i‌ ‌snažna‌ ‌i‌ ‌da‌ ‌vri‌ ‌u‌ ‌mnogin‌ ‌odborima‌ ‌tako‌ ‌da‌ ‌stranački‌ ‌vatrogasci‌ ‌imaju‌ ‌sve‌ ‌više‌ ‌posla.‌ ‌Taj‌ ‌zenit‌ ‌rasta‌ ‌i‌ ‌uspjeha‌ ‌potpuno‌ ‌je‌ ‌jasno,‌ ‌već‌ ‌je‌ ‌odavno‌ ‌prošao,‌ ‌tako‌ ‌da‌ ‌se‌ ‌SNSD‌ ‌sada‌ ‌suočava‌ ‌sa‌ ‌onim‌ ‌sa‌ ‌čim‌ ‌inače‌ ‌stranke‌ ‌suočavaju‌ ‌kada‌ ‌popularnost‌ ‌u‌ ‌javnosti‌ ‌počinje‌ ‌da‌ ‌slabi‌ ‌i‌ ‌kada‌ ‌nastaju‌ ‌cijepanja,‌ ‌untrašnji‌ ‌sukobi,‌ ‌trvenja,‌ ‌netrpeljivost‌ ‌sa‌ ‌pridošlicama‌ ‌i‌ ‌prelatačama,‌ ‌sumnja‌ ‌u‌ ‌budućnost… – kaže u intervjuu za Skener.info Mirko Šarović, predsjednik SDS.

Čini se da se SNSD polako  “načinje” iznutra i da prelasci njihovih kadrova u SDS, PDP ili DNS, s vremenom, neće predstavljati iznenađenje. Dijelite li to mišljenje, kontaktiraju li SDS članovi SNSD-a i ima li negovještaja da bi neko zvučno ime iz SNSD moglo osvanuti u Vašoj partiji?

ŠAROVIĆ: U‌ ‌SNSD-u‌ ‌je‌ ‌vidljivo‌ ‌da‌ ‌stranka‌ ‌više‌ ‌nije‌ ‌tako‌ ‌monolitna‌ ‌i‌ ‌snažna‌ ‌i‌ ‌da‌ ‌vri‌ ‌u‌ ‌mnogin‌ ‌odborima‌ ‌tako‌ ‌da‌ ‌stranački‌ ‌vatrogasci‌ ‌imaju‌ ‌sve‌ ‌više‌ ‌posla.‌ ‌Taj‌ ‌zenit‌ ‌rasta‌ ‌i‌ ‌uspjeha‌ ‌potpuno‌ ‌je‌ ‌jasno,‌ ‌već‌ ‌je‌ ‌odavno‌ ‌prošao,‌ ‌tako‌ ‌da‌ ‌se‌ ‌SNSD‌ ‌sada‌ ‌suočava‌ ‌sa‌ ‌onim‌ ‌sa‌ ‌čim‌ ‌inače‌ ‌stranke‌ ‌suočavaju‌ ‌kada‌ ‌popularnost‌ ‌u‌ ‌javnosti‌ ‌počinje‌ ‌da‌ ‌slabi‌ ‌i‌ ‌kada‌ ‌nastaju‌ ‌cijepanja,‌ ‌untrašnji‌ ‌sukobi,‌ ‌trvenja,‌ ‌netrpeljivost‌ ‌sa‌ ‌pridošlicama‌ ‌i‌ ‌prelatačama,‌ ‌sumnja‌ ‌u‌ ‌budućnost…I‌ ‌kada‌ ‌nastaje‌ ‌odsustvo‌ ‌bilo‌ ‌kave‌ ‌ideje‌ ‌kako‌ ‌dalje.‌ ‌To‌ ‌je‌ ‌sindrom‌ ‌onih‌ ‌političkih‌ ‌ideja‌ ‌koje‌ ‌dođu‌ ‌do‌ ‌kraja‌ ‌i‌ ‌ne‌ ‌mogu‌ ‌ništa‌ ‌novo‌ ‌da‌ ‌ponude.‌ ‌ ‌Politika‌ ‌SDS-a‌ ‌nije‌ ‌da‌ ‌lovimo‌ ‌preletače‌ ‌iz‌ ‌SNSD-a‌ ‌ili‌ ‌bilo‌ ‌koje‌ ‌druge‌ ‌stranke‌ ‌jer‌ ‌je‌ ‌to‌ ‌užasno‌ ‌loš‌ ‌koncept‌ ‌koji‌ ‌kad‌ ‌tad‌ ‌dođe‌ ‌na‌ ‌naplatu.‌ ‌Ne‌ ‌treba‌ ‌nam‌ ‌svako‌ ‌ko‌ ‌otpadne‌ ‌iz‌ ‌SNSD-a.‌ ‌Nama‌ ‌trebaju‌ ‌samo‌ ‌najbolji,‌ ‌oni‌ ‌koji‌ ‌mogu‌ ‌donijeti‌ ‌znanje,‌ ‌novu‌ ‌ideju,‌ ‌energiju.‌ ‌Oni‌ ‌koji‌ ‌se‌ ‌mogu‌ ‌uklopiti‌ ‌u‌ ‌politički‌ ‌koncept‌ ‌promjena‌ ‌i‌ ‌reformi‌ ‌koje‌ ‌forsira‌ ‌SDS.‌ ‌

Zadnjih mjeseci smo svjedoci da je DNS napustio Dodika, da Selakova SPS, očigledno, postaje opoziciona. Neki su primijetili i da je lider US Nenad Stevandić u jednom intervjuu ovih dana poručio da je narod sve nezadovoljniji ovom vlašću. Kako Vi gledate na sve to i da li su magične 42 ruke u NSRS za opoziciju dostižne i prije izbora 2022?

ŠAROVIĆ: Vladajuća većina koju predvodi SNSD nema više u NSRS dvotrećinsku podršku poslanika i taj broj je značajno opao iz razloga koje ste i Vi naveli. Ključni cilj opozicije odnosno SDS nije da dostigne većinu od 42 poslanika prije Opštih izbora, ali i to zavisi od mnogih faktora i okolnosti. Dvije socijalistočke partije teško mogu biti zajedno u skupštinskoj većini tako da će jedna biti u opoziciji doi daljnjeg. Ako se „poprave“ možda imaju šanse da zamjene u vlasti one druge. Ta „šargarepa“ tako funkcioniše u aktuelnoj većini  i nikako  drugačije, sve dok ovakav koncept u vlasti i parlamentarnoj većini ne bude poražen. Kada „glavni režiser“ i ova vlast sa njim bude padala,  zadnje udarce zadace im upravo oni koji im sada poslušno i podanički služe. Stevandić je ojačao i već je glavni problem šefu. Ne vjerujem da će otići u opoziciju, prije bih rekao da će se u nekom trenutku suprostaviti SNSD-u  jer on procijenjuje da je za to već došlo vrijeme.

Milorad Dodik je ovih dana izjavio da “dolazi do smjene generacija na političkoj sceni RS”, da mu fali slobodnog vremena i druženja sa unucima i da nakon prebolovane korone nema ni 50%energije koju je ranije imao. Oni koji priželjkuju Dodikov odlazak s vlasti ovo komentarišu kao medijsku pripremu za njegovo povlačenje iz politike. Kako Vi komentarišete ove Dodikove poruke, kao i političke poteze posljednjih mjeseci?

ŠAROVIĆ: Predsjednik SNSD-a je imao neprikosnovenu vlast u Republici Srpskoj evo već punih 15 godina trasirajući joj put do potpunog siromaštva. Ući će u Opšte izbore iduće godine sa svojim istorijskim, nikada slabijom i potrošenom strankom,  koja je danas ostala bez bilo kakve razumne političke ideje i energije da RS izvuče iz galopirajuće krize i potpunog potonuća u koje su je oni sami doveli. Dodik zna kakve sve opasnosti mu donese nove četiri godine vlasti kada bi je osvojio ali zna da je još veća „opasnost“ ako vlasti izgubi. Zato ne sumnjajte – idući Opšti izbori će za SNSD i njenog lidera biti borba za sve ili ništa i ulog je nevjerovatno veliki. On sam i njegov SNSD to dobro znaju. To u suštini znači da lider SNSD-a ne pravi nikakav zaokret ili odustajanje od bilo čega, naprotiv, sprema se za odlučnu bitku.

Kakve zadnje informacije SDS ima od nadležnih organa na pitanja koja se tiču afera “prisluškivanje”, “ikona” i drugih? Da li će učiniti neke konkretne korake u tom pogledu?

ŠAROVIĆ: Mi u Srpskoj demokratskoj stranci vjerujemo da se neće desiti praktično ništa i da je namjera da ovaj i svi slični slučajevi odu u zaborav.  Vidite i da u javnosti nema nikavih informacija dokle se stiglo sa istragom. Matrica kako se to radi odavno je poznata. Nažalost, sada je stvarnost takva i činjenica je da ovo društvo još nije spremno za velike promjene u pravosuđu.

SKENER.INFO: Kada će SDS izaći sa nekim  konkretnim programom izlaska iz krize? Na čemu bi se mogao najviše zasnivati taj program i ima li SDS ljude koji ga mogu sprovesti?

ŠAROVIĆ: SDS upravo radi na svom programu sveobuhvatnih ekonomskih reformi i oporavka RS čiji je cilj da RS učini poželjnim mjestom za investicije i otvaranje biznisa ali i zemljom gdje se isplati ulagati i živjeti. Program koji pripremamo biće razumljiv i realno osttvariv a zasniva se na postojećim resursima kojima raspolaže RS. Pored kritika na sve ono što danas u ekomoskom smislu danas radi aktuelna vlast , ovim programom mi prvenstevo želimo da pokažemo da znamo kako ćemo mijenjati postojeće stanje i da ga realizujemo sa ljudima koji su već ostvareni kao sstručnjaci u svijetu ekonomije i biznisa.

U FBiH su sve glasniji zahtjevi, a čak se održavaju i protesti, za smjenu aktuelnog Savjeta ministara BiH. Čini se da opozicija iz Republike Srpske nekako ne prati te zahtjeve. Šta bi se u narednim mjesecima moglo dešavati na tom planu, kakva je budućnost Tegeltijinog Savjeta ministara? Za kraj, recite nam nešto više u odnosima unutar opozicije, kakve naredne korake možemo očekivati od opozicionara i šta je ta crvena linija kada će opozicija umjesto saopštenja i izjava lupiti šakom od sto i povući neki konkretan potez za rušenje aktuelne vlasti.

ŠAROVIĆ: Do smjene aktuelnog SM ministara doći će vrlo teško prije isteka njegovog mandata uprkos sve učestalijim protestima građana, osudama njegovog rada u stručnoj javnosti i očiglednoj nesposobnosti, lošim i štetnim potezima koje čini.  Više je razloga za tako nešto uprkos činjenici što bi se možda našle 22 ruke za njegovu smjenu. Sa četiri delegata u Domu naroda PS BiH SNSD se za sada osigurao da kako god naopako radio, do smjene može teško doći prije izbora. Kako stvari sada stoje, aktuelna valdajuća kolaciona trojka SNSD HDZ i SDA čuvaju jedni druge i dok tu ne pukne a to nije nemogući scenario, i Predsjedništvo BiH ne raspusti Dom naroda, što se sporadično nagovještava, neizvjesno je rušenje aktuelnog saziva SM. Vjerujem da nas očekuje teško ali burno ljeto kada će se vidjeti i sudbina ove nikada lošije  i za građane pogubne vlasti. Primjer potpunog nemara u nabavci vakcina i činjenica da je zbog toga ogroman broj ljudi nažalost izgubio život u borbi sa virusom korona, a imamo najveću smrtnost u regionu, nažalost dovoljno je tragičan argument za sve navedeno.

 

 

(SkenerInfo)