Naslovna Najnovije Saudijska Arabija okreće leđa Americi? Gradi planove o uranijumu sa Kinom ili...

Saudijska Arabija okreće leđa Americi? Gradi planove o uranijumu sa Kinom ili Rusijom

0

Saudijska Arabija razmatra kineske, francuske i ruske ponude za izgradnju nuklearne elektrane, piše „Fajnenšel tajms“, podsjećajući da se kraljevina do sad oslanjala na pomoć SAD po ovom pitanju.

Podrška Amerike njihovom programu stvaranja sopstvenih nuklearnih kapaciteta zapravo je bila ključni zahtjev u pregovorima oko potencijalnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Izraelom, koji bi za Bajdenovu diplomatiju bio velika diplomatska pobjeda.

Problem je zapravo u tome što se Amerika protivi ideji Saudijske Arabije da neograničeno obogaćuje sopstveni uranijum, već insistira na ograničavanju upotrebe tehnologije.

Sada, kada je u mogućnosti da bira partnera, kraljevina će, kako kažu neki upućeni izvori „FT“, odlučiti na osnovu najbolje ponude.

Drugi pak vjeruju, da će, iako bi Rijad više volio da po ovom pitanju sarađuje sa SAD koje su im već blizak partner, američki pokušaji da ograniče obogaćivanje uranijuma, dovesti do prekida saradnje.

Izraelski ministar za strateška pitanja Ron Dermer sugerisao je da bi se Saudijska Arabija mogla obratiti Kini ili drugim zemljama ako SAD uskrate svoju pomoć. Rusija je takođe objavila ponudu.

Vjerovatnije je da će te države prihvatiti uslove Saudijske Arabije o domaćem obogaćivanju uranijama, dok bi Koreja, koja koristi američku tehnologiju, ipak morala da radi u okviru američkih izvoznih ograničenja, tvrdi „Fajnenšel tajms“.

Proces pronalaženja dobavljača nuklearne tehnologije u Saudisjkog Arabiji traje već nekoliko godina. Ponuđači, uključujući francuski državni EDF i Kepko iz Južne Koreje, prvobitno su ušli u uži izbor zajedno sa kineskom ponudom 2018.

Konsultacije su od tada nastavljene, iako ima malo naznaka kada bi mogle da se zaključe ili kada bi se mogao izabrati partner, rekao je jedan od dobro obaviještenih izvora.

Saudijska Arabija se poslednjih godina približila Kini, svom najvećem trgovinskom partneru, a ranije ove nedelje dobila je poziv da se pridruži BRIKS-u. U posjeti je prošle godine bio i kineski lider Si Đinping, a mjesecima kasnije Peking je posredovao u približavanju kraljevstva i njegovog glavnog rivala u regionu, Irana.

Kraljevstvo se, ipak, i dalje u velikoj mjeri oslanja na američku bezbjednosnu pomoć i želi da Vašington dogovori odbrambeni pakt.

Svaki takav sporazum, zajedno sa nuklearnom saradnjom pod saudijskim uslovima, suočio bi se, međutim, sa protivljenjem nekih američkih zakonodavaca iako je sam Bajden u velikoj mjeri popravio svoj odnos sa prijestolonaslednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je novinarima početkom nedelje da će administracija zatražiti od Međunarodne agencije za atomsku energiju mišljenje o nuklearnoj saradnji sa Saudijskom Arabijom.

„Još uvijek ima načina da idemo dalje“, rekao je on o komentarišući sporazum sa Saudijskom Arabijom i Izraelom.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube