28.7 C
Banja Luka

Savjetnik Zelenskog: Ako Rusi ovako nastave – bićemo u problemu!

Savjetnik kabineta ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak potvrdio je danas da ruska vojska totalno dominira u vazduhu.

Ukoliko stvari nastave da budu takve, Kijev će se naći u problemu, priznao je on za ukrajinske medije i dodao da kontraofanziva, koja je, podsjetimo, počela 4. juna, nije dovela do željenog rezultata.

Željeni rezultat bi danas bio kraj rat, pojašnjava on.

Ipak, Podoljak ističe da Ukrajina sada zna šta treba da izmjeni u vojnoj taktici i strategiji.

Savjetnik kabineta Zelenskog govorio je danas i o odbjeglim Ukrajincima, koji su nakon početka SVO odlučili da napuste zemlju. On je izjavio da ljudi moraju da „snose odgovornost za ono što se dešava u zemlji“ i da bi svi trebalo da budu jednaki.

Tim povodom Ukrajina planira da razgovora sa vladama drugih zemalja, u kojima ima Ukrajinaca, otkriva Podoljak, dodajući da se razmatraju mjere poput ukidanja finansijske podrške za odbjegle Ukrajince.

Još jedan od prijedloga koji bi trebalo da natjera Ukrajince da se vrate u zemlju bi bilo odustajanje od dozvola za privremeni boravak u tim drugim državama, u kojima se skrivaju Ukrajinci, dodaje on.

Podsjetimo, Kijev planira da od sljedeće godine mobilizuje dodatne snage, koje će činiti i oni državljani koji su napustili zemlju. Ministar odbrane Ukrajine priprijetio je sankcijama onima koji odluče da se ogluše o naredbu vojske, iako još nije precizirano kakve će kaznene mjere čekati one koji ne budu stupili u oružane snage.

 

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here