Naslovna BIH Schmidt podržao sporazum političkih lidera u Briselu: To će BiH približiti EU

Schmidt podržao sporazum političkih lidera u Briselu: To će BiH približiti EU

0

Nakon što su juče bh. politički lideri dali saglasnost da će raditi na implementaciji ciljeva osiguravanja veće funkcionalnosti institucija BiH na njenom putu ka EU, napredak u smanjenju tenzija pozdravili su iz OHR-a.

Ured visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta pozdravio je dogovor koji su postigli predstavnici bh. parlamentarnih stranaka na jučerašnjem sastanku u Briselu.

„Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravlja jučerašnje razgovore u Briselu i politički sporazum kojim će BiH napredovati na svom putu ka EU, koji su dogovorili bh. političari u prisustvu predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i visokog predstavnika EU Josep Borella“, navedeno je u saopćenju iz Ureda visokog predstavnika.

Ranije danas, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku također je pozdravio napor koji su uložili lideri političkih stranaka iz BiH kako bi postigli dogovor oko seta principa, 19 tačaka na čijoj će implementaciji raditi u vremenu prije i nakon oktobarskih izbora.Oni će za cilj imati približiti BiH Evropskoj uniji te omogućiti donošenje zakonodavnih rješenja koja se u parlamentima nalaze već neko vrijeme, oko kojih do sada nije postignut koncenzus.