Naslovna Najnovije Šef Hezbolaha: Ušli smo u rat (VIDEO)

Šef Hezbolaha: Ušli smo u rat (VIDEO)

0

Šef libanske militantne grupe Hezbolah Hasan Nasralah izjavio je danas da se na libansko-izraelskoj granici vode borbe bez presedana i da je moguća dalja eskalacija, ali je istakao da Sjedinjene Američke Države mogu da spriječe regionalni sukob ukoliko se obustavi agresija na Pojas Gaze.

„Operacije otpora na jugu govore neprijatelju da će, ako izvrši agresiju ili razmišlja o preventivnoj operaciji, počiniti najveću glupost u svojoj istoriji“, rekao je Nasralah u svom prvom javnom obraćanju od izbijanja sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra.

On je istakao da je Hezbolah ušao u bitku 8. oktobra, dan nakon što je Hamas pokrenuo napad.

Upozorio je da su na libanskom frontu „sve opcije otvorene“, dodavši da je dobio poruke da će SAD bombardovati Iran ukoliko Hezbolah bude nastavio sa operacijama na granici sa Izraelom.

Istakao je se regionalni sukob može spriječiti ako se bude obustavila agresija na Pojas Gaze, za koju navodi da je „američka agresija“ i dodao da Vašington može da natjera Izrael da obustavi tu agresiju.

Nasralah je naglasio da je operacija Hamasa „Oluja Al Aksa“ „stoprocentno palestinska“, da je ostvarila strateške rezultate koji će uticati na budućnost Izraela, kao i da se rat proširio na više frontova i da je riječ o odlučujućoj bitki.

„Bitka ‘Oluja Al Aksa’ izazvala je bezbjednosni, vojni, psihološki i moralni zemljotres u izraelskom entitetu. Ostvarila je strateške rezultate koji će uticati na sadašnjost i budućnost ovog entiteta“, poručio je Nasralah.

On je dodao da je operacija „stoprocentno palestinska“, kao i da odluke donose lideri „pokreta otpora“, prenosi palestinska TV Al Aksa.

„Ovo je bitka na ljudskom, etičkom i vjerskom nivou“, rekao je prvi čovek Hezbolaha, rekavši da je Hamasova operacija otvorila novo poglavlje u borbi protiv Izraela.

Dodao je da je odluka Hamasa da pokrene operaciju „Oluja Al Aksa“ „ispravna, mudra i hrabra“, kao i da je došla u pravom trenutku.

„Ono što se dešava u Gazi nije rat kao drugi prethodni ratovi, već odlučujuća, istorijska bitka“, poručio je Nasralah.

Istakao je da u Gazi više od dva miliona ljudi živi pod opsadom već 20 godina, „a da niko ništa nije uradio“.

„Mora da se zna da je Amerika u potpunosti odgovorna za ono što se dešava u Gazi, a da Izrael samo izvršava naredbe. Amerika mora da odgovara za svoje zločine i masakre nad narodima“, poručio je Nasralah, dodavši da SAD sprečavaju da se zaustavi agresija.

On je naveo da su „okupacione snage“ preuzele naselja u Gazi gdje su počinile masakr nad stanovništvom.

„Sve što se dešava u Gazi još jednom otkriva brutalnu prirodu ovog uzurpatorskog entiteta“, poručio je Nasralah govoreći o Izraelu.

Dodao je da će svijet uskoro otkriti da je većina onih za koje Izrael kaže da ih je ubio Hamas, „ubijena oružjem izraelske vojske“.

Istakao je da, istovremeno, Zapadnoj obali, koja je pod kontrolom Palestinaca, prete mnoge opasnosti zbog novih izraelskih „projekata naseljavanja“.

Šef Hezbolaha je naveo da je svjetsko javno mnjenje „počelo da se okreće protiv tiranina“ i pozvao arapske i islamske države da prekinu odnose sa Izraelom i obustave isporuku nafte i gasa u tu zemlju, prenosi Tanjug.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: