Naslovna Republika Srpska Seizmolozi: Mogući novi potresi u Banjaluci

Seizmolozi: Mogući novi potresi u Banjaluci

0

Seizmolozi kažu da su mogući novi potresi na području Banjaluke, ali ne snažni kao onaj iz 1969. godine.

Zemljotres koji je sinoć pogodio Banjaluku bio je u istoj seizmogenoj zoni kao i onaj razorni iz 1969. godine. Zbog takvih okolnosti seizmolozi mogu pretpostaviti i da će u narednom periodu biti još potresa, ali naravno nije moguće predvidjeti kada i koliko jakih.

Sinoćnji potres je bio jačine 3,8 stepeni prema Richterovoj skali, s epicentralnom zonom u Čardačanima, u opštini Laktaši. Zemljotres ovog intenziteta uglavnom ne može izazvati veću štetu na objektima, ali ga građani mogu osjetiti, što su i sami potvrdili u svojim svjedočenjima na stranici Evropskog mediteranskog seizmološkog centra.

Snježana Cvijić Amulić iz Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Repiublike Srpske je rekla da je potres od sinoć pokazao još jednom da je ova seizmogena zona aktivna i da se zemljotresi mogu očekivati i u budućnosti.

„Pretpostavljamo da neće biti jačine kao onaj 1969. godine“, rekla je Cvijić Amulić za Srpskainfo.com.

Inače, Banja Luka pripada istom širem seizmološkom području kao i Petrinja u Hrvatskoj, koju je u decembru prošle godine (2020.) uništio jak potres te odnio i nekoliko života.

Inače, jedan od najjačih potresa koji se pamte na ovom području je bio upravo u Banjoj Luci, 1969. godine, kada je 15 osoba poginulo i više od 1.000 povrijeđeno. Bio je jačine 6 stepeni prema Richterovoj skali i u velikoj mjeri je devastirao grad.

(Klix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: