21.7 C
Banja Luka

Si Đinping u Francuskoj, sa Makronom će razgovarati o trgovinskom disbalansu i Ukrajini

Predsjednik NR Kine Si Đinping, dolazi danas u posjetu Francuskoj tokom koje će francuski predsednik Emanuel Makron pokušati da se dogovori s njim oko smanjenja trgovinskog disbalansa i da utiče na njega da iskoristi svoj uticaj na Rusiju u vezi s ratom u Ukrajini.

Nijedan cilj neće biti lako ostvariv tokom Si Đinpingovog dvodnevnog boravka u Francuskoj i u vrijeme rastućih trgovinskih tenzija između Evrope i Kine, prenosi Rojters.

Francuska podržava istragu Evropske unije o izvozu električnih vozila iz Kine, a u januaru je Peking pokrenuo istragu o uvozu brendija, koji se uglavnom proizvodi u Francuskoj, što se smatra protivmjerom na rastući broj evropskih istraga.

„Moramo nastaviti da vršimo pritisak na kineske vlasti da nam daju više garancija u vezi sa trgovinskim pitanjima“, izjavio je pred Sijevu posjetu jedan neimenovani zvaničnik Jelisejske palate.

Sijevi sastanci u Parizu uključivaće razgovore sa Makronom i sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a kako navodi britanska agencija, podjele unutar Evropske unije, posebno između Francuske i Njemačke, potkopavaju kapacitet da se izvrši uticaj na Kinu.

Francuska će takođe pokušati da ostvari napredak u otvaranju kineskog tržišta za svoje poljoprivredne proizvode i riješi probleme oko zabrinutosti francuske kozmetičke industrije povodom nepoštovanja prava intelektualne svojine.

Si će u utorak popodne napustiti Francusku i uputiti se u posjetu Srbiji i Mađarskoj.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here