Naslovna Najnovije Sijarto: Mađarska neće podržati deseti paket sankcija Rusiji

Sijarto: Mađarska neće podržati deseti paket sankcija Rusiji

0

Mađarska se protivi ideji da EU uvede deseti paket sankcija Rusiji, kao i svim drugim sankcijama, zato što one ne pomažu da se postigne mir u Ukrajini, nego nanose štetu evropskoj ekonomiji, rekao je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

„Mjere sankcija su potpuno omanule“, rekao je Sijarto u intervjuu „Radiju Košut“ i dodao da bi deseti paket, o kojem se razgovara u Briselu, prošao „poput prethodnih devet i samo nanio još veću štetu Evropljanima“.

Sijarto je rekao da sankcije nisu primorale Rusiju da promijeni svoj stav i nisu donijele mir u Ukrajini već „nezamislive teškoće“ u Evropi, uključujući priliv izbjeglica i inflaciju, prenio je TASS.

On je ponovoio da Mađarska neće podržati prijedlog nekih zemalja EU da se sanckije prošire na ruski nuklearni sektor jer bi to ugrozilo energetsku bezbjednost.

Mađarski zvaničnik je izjavio da njegova zemlja može da poveća nezavisnost od međunarodnog tržišta energenata samo ako sama proizvodi atomsku energiju i da bi zato ograničavanje pristupa nuklearnoj energiji ugrozilo energetsko snabdijevanje Mađarske i njen suverenitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: