18.7 C
Banja Luka

SIPA i u prostorijama NDP-a

Narodni demokratski pokret (NDP) saopštio je danas da su juče u prostorije stranke došli inspektori SIPA sa zahtjevom za izuzimanje dokumentacije i saslušanje predsjednika, generalnog sekretara i sekretara NDP-a.

Ovu aktivnost će nastaviti u četvrtak, 23. decembra a sprovodi se po nalogu Tužilaštva BiH uz odobrenje Suda BiH, po formiranom predmetu u vezi sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske od 10. decembra kada su razmatrane Informacije i usvojeni zaključci u vezi sa prenosom nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH.

Narodni demoktratski pokret poručuje da je BiH ušla u novu fazu brutalnih aktivnosti bošnjačkih političkih  i pravosudnih aktera koji ne biraju sredstva da pokušaju unitaristički „disciplinovati“ političke predstavnike Srba da silom prihvatimo njihov koncept države Bošnjaka sa etničkim manjinama Srba, Hrvata i ostalih.

„Ustavni sud BiH je, uz sudije tog suda Seadu Palavrić i Mirsada Ćemana, doskora bivše visoke funkcionere SDA, bez dileme postao instrument za otimanje nadležnosti Republike Srpske. Takođe, Tužilaštvo i Sud BiH su, uz brojne bivše funkcionere SDA i drugih bošnjačkih stranaka u svojim redovima, postali instrument za disciplinovanje, hapšenje i presuđivanje politički nepodobnih Srba, protivnika unitarizacije BiH i razvlašćivanja entiteta mimo Ustava BiH Кako je poslije ‘Veleizdajničkog procesa’ protiv Srba u BiH u režiji Austrougarskih okupatora prestala postojati Bosna i Hercegovina početkom 20. vijeka, oni koji pokreću i podržavaju novi „veleizdajnički“ proces na početku 21. vijeka trebaju duboko da se zamisle šta je poruka latinske svevremenske izreke „HISTORIA MAGISTRA VITAE EST“ (Istorija je učiteljica života)“, kazali su iz NDP-a.

Rad Narodne skupštine Republike Srpske, njene odluke, način njihovog donošenja, stupanja na snagu, učešće izabranih narodnih predstavnika, kao i sve ostalo je zakonita i ustavom određena aktivnost zakonodavne vlasti koju ni na jedan način ne može i ne smije sprečavati, zastrašivati, prijetiti ili onemogućavati sudska vlast, a ona to čini po političkom nalogu ujedinjene bošnjačke političke elite, poručuju iz ove stranke, koja je dio vladajuće većine.

„Odbacujemo politički motivisane izmišljene procese i sudske progone i poručujemo da ćemo nastaviti djelovati slobodno i na zakonit i ustavan način u radu Narodne skupštine Republike Srpske i u interesu Republike Srpske i svih njenih konstitutivnih naroda i građana“, poručuju iz NDP-a.

Službenici SIPA juče su bili i u prostorijama NPS-a.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here