24.7 C
Banja Luka

Sirski: Ruska vojska postiže taktički uspjeh, a naša dezertira!

Ruska vojska postiže taktički uspjeh na frontu, dok ukrajinska vojska sve više dezertira i preti komandantima, izjavio je glavnokomandujući Oružanim snagama Ukrajine Aleksandar Sirski listu „Strana.ua”.

„Neprijatelj jača napore upotrebom novih jedinica sa oklopnom tehnikom, zbog čega periodično postiže taktičke uspjehe”, rekao je on.

Sirski je dodao da je tome doprinijelo toplo i suvo vrijeme, što je omogućilo aktivniju upotrebu teških oklopnih vozila.

Ukrajinska vojska prijeti komandantima i dezertira

Ukrajinski vojnici se ne potčinjavaju naredbama, prijete komandantima, dezertiraju, napuštaju bojno polje i odbijaju da pucaju, navodi se u naređenju o jačanju discipline u ukrajinskoj vojsci koje je potpisao Sirski.

U dokumentu se navodi da su se od početka sukoba komandanti Oružanih snaga Ukrajine, organa reda i drugih vladinih institucija suočili sa novim izazovima i nezakonitim aktivnostima koje zahtijevaju da se hitno reaguje.

Glavnokomandujući ukrajinskom vojskom je među krivičnim delima naveo: neposlušnost, neizvršenje naredbi, pretnju ili nasilje prema komandirima, neovlašćeno napuštanje vojne jedinice ili mjesta službe, dezertiranje, izbjegavanje služenja vojnog roka samopovređivanjem ili drugim sredstvima, neovlašćeno napuštanje bojnog polja ili odbijanje upotrebe oružja.

Sirski je naredio da se formuliše sistem rada kako bi se identifikovala i zaustavila ova kršenja.

U dokumentu se navodi nekoliko faza prevencije i otkrivanja zločina, od trenutka mobilizacije do odlaska na bojno polje. Ovim dokumentom je predviđeno da se ukrajinskom vojniku pruži šansa da se vrati u jedinicu.

Komandir: Ukrajina može da izgubi teritorije do Dnjepra

Oružane snage Ukrajine bez zapadne pomoći ne mogu da odbiju napade ruske vojske i izgubiće teritorije sve do reke Dnjepar, izjavio je komandir bataljona specijalnih jedinica ukrajinske vojske Pavel Kurilenko u intervjuu „Dejli telegrafu”.

On smatra da će bliže ljetu ruske jedinice biti spremne da napadnu oblast između Zaporoške i Donjecke oblasti i da će pokušati da napreduju u pravcu od Harkova ka Poltavskoj oblasti. Ukrajinski komandant smatra da će se linija fronta proširiti i produbiti.

„Bićemo podvrgnuti sveobuhvatnoj i snažnoj ofanzivi. Linija fronta će se zadržati duž rijeke Dnjepar, a mi ćemo izgubiti teritoriju sve do te tačke. To je, takozvani, prelomni trenutak koji su vještački stvorili naši zapadni partneri“, rekao je on.

Naveo je da je užasna situacija sa snabdijevanjem ukrajinske vojske granatama i municijom, jer zapadno oružje brzo nestaje.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here