Naslovna Izdvajamo Sistem „Prointera“ i „Planet softa“ 10 godina nadziraće kladionice i kockarnice

Sistem „Prointera“ i „Planet softa“ 10 godina nadziraće kladionice i kockarnice

0

Kompanija „Prointer“ izradila je Računarski sistem za nadzor nad priređivanjem igara na sreću (RAS) i izabrana je od strane ministra finansija Republike Srpske Zore Vidović da zajedno sa firmom „Planet soft“ u idućih deset godina održava, nadograđuje i razvija taj računarski sistem.

Priređivači igara na sreću obaviješteni su od strane Ministarstva finanasija RS da je odobren RAS, naziva „Game Monitoring“, čiji je proizvođač „Prointer ITSS“ Banjaluka.

Takođe, obaviješteni su da je za izradu, održavanje, nadogradnju i razvoj računarskog sistema za nadzor nad priređivanjem igara na sreću, putem javnog konkursa, izabran „Prointer ITSS“, koji sa „Planet softom“, takođe iz Banjaluke, čini konzorcijum.

Naime, Zakonom o igrama na sreću propisano je da su priređivači igara na sreću dužni da posjeduju odgovarajući računarski sistem.

Proizvođač sistema, što je u ovom slučaju „Prointer“, ne može biti priređivač igra na sreću. Putem pomenutog sistema Ministarstvo finansija bi trebalo da vrši nadzor nad priređivačima igara na sreću.

„Osnovni cilj projekta je uvođenje informacionog sistema za onlajn nadzor igara na sreću čime se obezbjeđuje siguran, brz i jednostavan pristup podacima o svim izdatim tiketima kod priređivača preko web aplikacije, potom pretraga, filtriranja i zaštita podataka, povećanje efikasnosti i brži rad na procesima kontrole“, naveli su u Ministarstvu finansija RS.

Ministarstvo je u avgustu prošle godine raspisalo Javni konkurs za izbor pravnog lica za vršenje poslova izrade, održavanja, nadogradnje i razvoja RAS-a.

Nakon sprovedenih procedura rješenjem ministra finansija Zore Vidović na period od deset godina izabran je „Prointer“, sa „Planet softom“ u konzorcijumu.

Iako su navedene firme imale rok od 90 dana da izrade sistem, isti je prezentovan Ministarstvu nakon 60 dana i zatraženo je njegovo odobrenje.

Krajem decembra sistem je odobren, ali su tek prije nekoliko dana priređivači obaviješteni ko je izabran i ovlašten za RAS.

„Lutrija Republike Srpske i drugi priređivači igara na sreću, osim priređivača klasične tombole, dužni su da zaključe sa ovlašćenim pravnim licem Ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze u vezi sa povezivanjem, instaliranjem i korišćenjem RAS-a“, poručili su iz Ministarstva finansija.

Inače, zbog Zakona o igrama na sreću RS, priređivači igara na sreću tužili su Republiku Srpsku pred sudom u Vašingtonu i traže naknadu štete od 35 miliona evra.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: