16.7 C
Banja Luka

Sjednica Savjeta bezbjednosti o BiH odgođena

Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih naroda zakazana za danas (2. novembar), a koja je trebala biti posvećena situaciji u Bosni i Hercegovini, je odgođena.

Ovo je objavio bh. novinar s njujorškom adresom Erol Avdović. On kaže kako bi sjednica mogla biti pomjerena ili za srijedu, 3. novembra, ili čak kasnije, ali ne dalje od 5. novembra, kada ističe mandat snagama EUFOR-a.

“Rovovska borba” se vodi u UN-u u vezi s tim kako da se suprotstavi ruskoj koncepciji da se “spasi soldat Milorad”, smatra Avdović.

“Scenarij je izgledao veoma jednostavan, ostaviti ovako slab EUFOR, poniziti OHR i nastaviti delegitimizirati ovog visokog predstavnika i tako podržati Dodika u njegovoj misiji izazivanja produžene krize u Bosni i Hercegovini”, navodi on.

On kaže i kako su Rusi u Savjetu bezbjednosti zaprijetili čak i vetom protiv rezolucije o produženju mandata EUFOR-a, iako ovako mali broj vojnika odgovara u usporedbi s mogućnošću robusnijih NATO snaga.

Na sjednici se najprije trebalo raspravljati o produženju mandata Misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, dok se nakon toga trebalo raspravljati o BiH i aktuelnoj političkoj situaciji, na osnovu izvještaja visokog predstavnika Kristijana Šmita.

(Klix  Foto:Agencije)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here