20.7 C
Banja Luka

Sladoje: Za Kalinovik 2023. god, uspješna! Podjelili smo 200 tovljenih PRASADI što se pokazalo kao do sada najveća pomoć

Opština Kalinovik uspješno završava ovu godinu, svi projekti koji nisu realizovani ili su u završnoj fazi biće završeni naredne godine, uključujući i kalinovačku kuću koja je odlična mogućnost da se uveže poljoprivreda sa turizmom, izjavio je načelnik Radomir Sladoje.

– Uspješno je završena ova budžetska godina bez bilo kakvih dugovanja. Možda smo mogli završiti još nekoliko projekata, ali smo bili malo bojažljivi u ovoj teškoj godini zbog smanjenja PDV-a tako da smo ostavili ta sredstva za iduću godinu u par projekata – naveo je Sladoje.

ZNAČAЈNI PODSTICAЈI U POLjOPRIVREDI

Govoreći o podsticajima poljoprivredi, Sladoje je naveo da su oni bili najznačajniji u ovoj godini i da je realizovana kupovina 200 tovljenih prasadi što se pokazalo kao do sada najveća pomoć i subvencija.

– Opština je obezbijedila i 25 plastenika. Ovo je prva godina da smo počeli da dajemo plastenike – rekao je Sladoje.

Opština Kalinovik je kao podsticaj poljoprivrednim proizvođačima sa područja ove lokalne zajednice dala 3.000 koka nosilja.

– Kada je riječ o otkupu mlijeka, podsticaj je ostao isti 0,15 pfeninga. Riječ je o najvećem podsticaju u Republici Srpskoj. U našem budžetu ukupno to izađe 60.000 KM – naglasio je Sladoje za Srnu.

BRIGA O STARIM I PRONATALITETNA POLITIKA

Načelnik Kalinovika je istakao da se ova lokalna zajednica brine o najstarijoj populaciji, naglasivši da su obezbijedili svu pomoć penzionerima u ogrevu za 80 porodica.

– Pomažemo Starački dom koji smo napravili prije četiri godine – rekao je Sladoje, te naveo da se ovoj ustanovi pomaže iz budžeta ove lokalne zajednice.

Govoreći o pronatalitetnoj politici opštine Kalinovik, Sladoje je istakao da ova lokalna zajednica za rođenje djeteta obezbjeđuje 1.000 KM.

– Za upis u prvi razred osnovne škole opština Kalinovik obezbijeđuje 2.000 KM. Takođe dajemo 1.000 KM za upis u srednju školu. Naravno tu su i stipendije – rekao je Sladoje i dodao da su studentima sa područja ove lokalne zajednice obezbijeđene stipendije od 150 KM.

Stipendije od 100 KM daju i studentima koji obnavljaju jednu godinu, a 10 srednjoškolaca dobija po 70 KM.

DOM ZDRAVLjA PREŠAO NA TEREZORSKO POSLOVANjE

Opština redovno servisira obaveze Centra za socijalni rad, a kada je riječ o nezaposlenim demobilisanim borcima, onima koji su na Birou za zapošljavanja bar tri ili četiri puta godišnje obezbijedi određena sredstva.

Redovno pomažu komunalna preduzeća, a izdvajaju i za Dom zdravlja, koja je 2023. prešla na trezorsko poslovanje.

– Mi smo među prvim od 20 domova zdravlja koji na trezorskom plaćanju. Vlada Republike Srpske nam je pomogla jer su izmirili dugovanja koja su ranije bila. Ova godina je pozitivno prošla – istakao je Sladoje.

Opština Kalinovik redovno izmiruje sve obaveze prema budžetskim korisnicima, tako da su oni u mogućnosti da ispoštuju svoje obaveze prema radnicima i dobavljačima.

– Opština Kalinovik redovno održava seoske puteve kako ljeti tako i u zimskim uslovima. Nedavno smo asfaltirali puteve u tri sela. Riječ je o asfaltiranju oko 1.600 metara – rekao je Sladoje.

SRNA

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here