Naslovna Najnovije Slovačka na korak do potpunog preokreta, Еvropa se mijenja

Slovačka na korak do potpunog preokreta, Еvropa se mijenja

0

Antiruska histerija promijenila je Еvropu, što se sve manje sviđa državnjalinma starog kontinenta. Koliko im se ne sviđa, pokazuju sve veći preokreti u odnosima prema Rusiji i dešavanjima u Ukrajini.

Posljednji primjer je Slovačka koja je od početka ruske operacije u Ukrajini stala uz zapadni stav i osudila ruskog predsjednika Vladimira Putina. Međutim, sada se očekuje da će Slovačka dobiti petog premijera u posljednje četiri godine, a po anketama vodi stranka Roberta Fica, Slovaka koji ima dobre odnose sa Moskvom.

Čitava situacija zabrinjava čitav zapad, naročito nakon posljednje odluke Poljske o žitu.

Slovačka je posljednje dvije godine najvjerniji saveznik Kijeva. Primilisu desetine hiljada izbjeglica, poslali sistem vazdušne odbrane. Međutim, sve se mijenja.

Zapadni mediji poput Si-en-ena izvještavaju da je dolazak Fica uznemirujući, međutim, Fic ne dolazi sam na vlast, nego ga bira narod. Stav slovačke javnosti kojia bi izabrala Fica na ovu dužnost govori više od zapadne propagande – dosta im je sukobljavanja sa Rusijom.

Nekadašnji premijer Slovačke ne krije svoje simpatije prema Kremlju i okrivio je ukrajinske naciste i fašiste za provociranje ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokrene specijalnu operaciju.

Fico je pozvao slovačku vladu da prestane isporučivati oružje Kijevu i rekao da ako on postane premijer, Slovačka „neće poslati iduću rundu naoružanja“. Takođe se protivi ulasku Ukrajine u NATO.

Njemačka nastavlja sabotažu

Njemačka redovno isporučuje pomoć Ukrajini, međutim teška srca. U ukrajini su tenkovi, naoružanje, uniforme i ostalo, ali za svaku pomoć dosta je na tezanja. Na početku sukoba oštro su ih osuđivali jer su kao pomoć Ukrajini poslali šljemove i uniformu. Popuštanja je bilo pa su ipak pomagali Ukrajince vojnom tehnikom.

Ali, krstareće rakete dugog dometa teško da će poslati. Isporuku odlažu zbog straha od direktne konfrontacije sa Rusijom, piše Volstrit žurnal, pozivajući se na njemačke zvaničnike.

Ukrajina već dugo traži od Njemačke da preda rakete Taurus, ali je Šolc do sada uzdržano odgovarao na pozive ukrajinske strane. On je više puta rekao da su svi koraci u vezi sa isporukom oružje koordinisani sa partnerima i napomenuo da priuoritet Njemačke ostaje da obezbijedi Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane i artiljerijsku municiju.

Poljska mijenja ploči

Još jedana „bratska“ država koja je uz Kijev od početka sukoba sa Rusijom na prekretnici je zbog žitarica.

Ton između Poljske i Ukrajine postaje sve oštriji. Već nekoliko sedmica poljski predsjednik Andžej Duda, kao premijer Moravjecki koriste jezik koji je u predizbornoj kampanji obično bio rezervisan za tradicionalne neprijatelje poljske desnice – Rusiju i Njemačku.

Na marginama Generalne skupštine UN-a Duda je uporedio Ukrajinu sa „davljenikom“ i poručio da osoba koja se davi je izuzetno opasna i može da povuče spasioca duboko pod vodu. On je istakao da Poljska mora da brani svoje interese i da se zaštiti od štete.

Takođe je ulje na vatru dolio poljski premijer Moravjecki koji je rekao: „Više ne siporučujemo oružje Ukrajini. Sada se sami naoružavamo tako što se snabdijevamo najsavremenijim oružjem“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube