Naslovna Najnovije SLOVAČKA PRISTALA NA RUSKE USLOVE: „Plaćaćemo u rubljima!“ PUTIN iznenadio AMERE

SLOVAČKA PRISTALA NA RUSKE USLOVE: „Plaćaćemo u rubljima!“ PUTIN iznenadio AMERE

0
Nakon sankcija Rusiji, neke zemlje ipak su pristale na uslove Moskve.

Slovački ministar ekonomije kaže da će zemlja plaćati ruski gas u rubljama.

– Snabdevanje gasom se ne može zaustaviti. Zato kažem, iako je to za neke možda previše pragmatično. Ako postoji uslov da se [ruski gas] plaća u rubljama, onda ćemo plaćati u rubljama – rekao je ministar ekonomije Ričard Sulik na TV.

Da se podsetimo sankcije koje je Evropska unija uvela pojedinim energetskim kompanijama u Rusiji su simbolične jer suštinski neće uticati na trgovinu energentima njenih zemalja članica sa Moskvom, smatra stručna javnost.

Brisel je naime uveo zabranu transakcija sa 12 ruskih kompanija među kojima su i energetski giganti poput Gaspormnjefta, Rosnjefta i Transnjefta. Ta zabrana se odnosi na kompanije pod državnom kontrolom, u kojima država ima pravo učešća u dobiti ili sa kojima ona ima značajne ekonomske odnose.

Zabrana se pak ne primenjuje na izvršenje plaćanja za ugovore sklopljenje pre 16.marta  2022. godine, kao ni na transakcije koje su potrebne za kupovinu, uvoz ili prevoz fosilnih goriva, naročito uglja, nafte i prirodnog gasa, te titanijuma, aluminijuma, bakra, nikla, paladijuma i rude gvožđa iz Rusije ili kroz Rusiju u članice Unije.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube