Naslovna Region Slovenija zabranila točenje goriva vozačima koji nemaju covid-potvrdu

Slovenija zabranila točenje goriva vozačima koji nemaju covid-potvrdu

Gorivo ilustracija

Prvi dan primjene pooštrenih protuepidemijskih mjera u Sloveniji protiče uz ponešto negodovanja nevakcinisanih, no bez incidenata, a najviše nezadovoljstva je među vozačima koji bez covid-potvrde ne mogu natočiti gorivo u svoje vozilo.

Većina distributera, među njima i ljubljanski Petrol, s najvećim brojem pumpi i skoro 60-postotnim tržišnim udjelom u trgovini naftnih derivata, rigorozno primjenjuju pravila za (preboljeli, vakcinisani, testirani), koja je vlada donijela u subotu, što znači da pumpu za punjenje goriva aktiviraju tek kad vozač dokumentima dokaže da je prebolovao Covid-19, da je vakcinisan ili ima negativan test ne stariji od 48 sati, prenosi Hina.

Kako prenose slovenski mediji, na pumpama je zbog takvog postupka dan pred uvođenje novih mjera promet bio veći, no radnici na pumpama kažu da nije bilo zastoja i da nije tačno kako je bilo dosta onih koji su gorivo točili u kanistere, kako bi se osigurali dok restrikcije traju.

Jedini incident povezan s novim pravilima za točenje benzina, prenose Slovenske novine, dogodio se u srijedu ujutro u Brežicama, gdje je vozač, nezadovoljan objašnjenjem da bez covid-potvrde ne može do goriva, iz protesta zaključao vozilo na mjestu gdje je došao i tako blokirao ostale, zbog čega je pozvana policija, a pauk je odvezao vozilo.

Vlada je na sam dan primjene novih pravila od obaveznog novih uslova izuzela vozače u međunarodnom transportu pa oni do goriva i dalje mogu bez većih ograničenja, osim što kod plaćanja trebaju u unutrašnjosti benzinskog servisa nositi masku.

Pravilo o obaveznom uslovima, uz rijetke izuzetke, za niz djelatnosti i privrednih aktivnosti, kako za zaposlene tako i za korisnike usluga, vlada Janeza Janše donijela je zbog pogoršane epidemiološke situacije, a ne isključuje da će biti uvedene i dodatne restrikcije ako se broj vakcinisanih brzo ne poveća, a broj novozaraženih i hospitaliziranih nastavi rasti dosadašnjim tempom.

U posljednja dva dana u Sloveniji je potvrđeno skoro 2.800 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U posljednja 24 sata bilo je 1.364 novozaraženih, a na testu je svaki peti bio pozitivan.

Od posljedica bolesti umrlo je još šestero pacijenata, a u covid-bolnicama se broj hospitaliziranih i dalje povećava pa ih je sada 347, od čega 75 na intenzivnoj njezi, objavila je vlada, koja će o mogućim novim mjerama ponovo raspravljati u četvrtak.