Naslovna Najnovije Smijenjen Aleksa Bečić: „Zabrinjava kojim putem ide Crna Gora“

Smijenjen Aleksa Bečić: „Zabrinjava kojim putem ide Crna Gora“

0

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić razriješen je večeras te dužnosti.

Za smjenu Bečića glasala su 43 poslanika opozicije i koalicije „Crno na bijelo“.

Bečić prilikom prozivke za glasanje kazao je da se neće izjasniti.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković nije bio u sali prilikom glasanja.

Bečić je izabran za šefa parlamenta 23. septembra 2020. godine.

Tada je za njegovo imenovanje glasalo 45 poslanika, protiv je bio jedan poslanik, dok je praznih listića bilo 25.

Na čelu parlamenta do izbora novog predsjednika biće potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić (DF).

Bečić je večeras u završnoj riječi na sjednici na kojoj treba da se glasa o njegovoj smjeni rekao da navodi u prijedlogu za njegovo razrješenje nisu utemeljeni.

Smatra da je apsurdno tražiti smjenu predsjednika parlamenta jer se nije postigla dvotrećinska većina oko potrebnih pitanja i nije došlo do deblokade pravosuđa.

Zabrinjava ga, kaže, put kojim ide Crna Gora jer nisu bitna kadrovska rješenja u pravosuđu, već „okupljanje oko nekog broja koji znači neku političku trgovinu“, prenose podgorički mediji.

On je rekao da mu nije sporno što je inicijativa za njegovu smjenu došla od opozicije, jer on zna kako je biti opozicionar u Crnoj Gori u teškim vremenima i šta znači revanšizam.

Kazao je da ga inicijativa nije iznenadila, ali jeste što nije sadržala jednu rečenicu: „Našli smo određenu strukturu koja je s nama spremna da pravi novu većinu. Ne odgovaraju nam izbori, hoćemo zbog političkih kalkulacija da vas smijenimo.“

Bečić je istakao da je ponosan što je već nakon godinu i po ovaj saziv ispunio veći dio ciljeva zacrtanih za četiri godine.

Prema Poslovniku Skupštine Crne Gore (član 16), ako je predsjedniku parlamenta prestao mandat prije isteka vremena na koje je biran, njegovu dužnost, do izbora novog predsjednika, vrši potpredsjednik Skupštine iz kluba poslanika koji ima veći broj poslanika.

Potpredsjednici Skupštine su Branka Bošnjak (Pokret za promjene – PzP), Strahinja Bulajić (Demokratski front – DF) i Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka – BS), pa će Bečića zamijeniti Bulajić, jer DF ima više poslanika od PzP i BS.

U Poslovniku (takođe član 16) piše i da će u slučaju prestanka funkcije predsjedniku Skupštine prije isteka vremena na koje je biran, parlament na istoj, a najkasnije na narednoj sjednici, započeti postupak izbora novog šefa Skupštine, pišu Vijesti.me.

Početak današnje sjednice kasnio je više od dva sata.

Nakon usvajanja dnevnog reda pokrenuta je proceduralna rasprava u kojoj je Demokratski front zatražio odlaganje današnje rasprave do petka u podne kako bi, kako je rekao, postojećoj parlamentarnoj većini bila data još jedna šansa sa dogovor o formiranju nove vlasti.

U pauzi koja je trajala skoro dva i po sata održana je sjednica Kolegijuma Skupštine na kojoj je odlučeno da se današnja rasprava ne odlaže.

Inicijativu za smjenu Bečića podnijeli su poslanici opozicije, a jedini koji nije potpisao prijedlog je poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu.

U obrazloženju prijedloga se navodi da parlament za vrijeme mandata Bečića nije bio mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspjela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija i dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.