28.7 C
Banja Luka

Šmit pozvao predstavnike Republike Srspke da se vrate u institucije BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit pozvao je danas predstavnike Republke Srpske da se vrate u zajedničke institucije, a predstavnike tri naroda da se okrenu budućnosti.

Šmit je to rekao u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojoj ne prisustvuju predstavnici iz Republike Srpske.

U obraćanju koje je počelo u podne, Šmit je rekao da „ne razme da neko blokira parlament koji je pravo mjesto za razgovore“. Rekao je i da će se naredne sedmice obratiti u Savjetu bezbjednosti UN i predstaviti  redovan izvještaj o BiH, koji je predao.

Naglasio je, navodi se, da je neprihvatljivo da institucije budu bilo čiji taoci i pozvao predstavnike Republike Srpske da se vrate u zajedničke institucije i učestvuju u njihovom radu.

Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika, jer njegov izbor nije verifikovan u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odlučila da predstavnici iz Srpske ne učestvuju u radu državnih institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko na samom kraju svog mandata nametnuo odluku o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, kojima se zabranjuje i sankcioniše negiranje genocida.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here