Naslovna Izdvajamo Šmit prijeti iz Vašingtona: Vojska Republike Srpske neće biti formirana, radiće štap...

Šmit prijeti iz Vašingtona: Vojska Republike Srpske neće biti formirana, radiće štap u BiH!

0

Nelegalno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio da Vojska Republike Srpske neće biti formirana.

-Posledice toga su vrlo jasne, uključujući i moju stranu-rekao je Šmit za Glas Amerike u Vašingtonu, gdje će se sastati sa predstavnicima Stejt Departmenta.

On je naveo da je prošle sedmice razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, navodeći da su zaključili da je međunarodna zajednica opredijeljena da doprinese primjeni Dejtonskog sporazuma, odnosno da je potrebna saradnja između Evropske unije i NATO.

-NATO je prisutan u Sarajevu. Trebalo bi biti jasno da ako se stvari zakomplikuju, da Evropska unija, EUFOR i NATO, preko takozvane komandne i strategije ‘Berlin plus’ mogu povećati svoje prisustvo-istakao je Šmit.

Dodao je da za tim ne postoji potreba u ovom trenutku, ali da međunarodna zajednica “mora da bude svesna situacije”.

On je rekao da će tokom svog boravka u SAD američke zvaničnike informisati o stanju u BiH, kao i da će se s njima konsultovati o budućim zajedničkim odlukama, u skladu sa njegovom nadležnošću Visokog predstavnika i nadležnostima međunarodne zajednice.

Šmitu za sve “kriv” Dodik

Šmit je ocijenio da se Dejtonski mirovni sporazum u BiH ne poštuje, prvenstveno zbog, kako je naveo, postupaka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Prema njegovim riječima, Dodik je u poslednje vreme izgubio podršku velikog dijela građana Republike Srpske, a postoje, kako je naveo, i glasine da ga nadležne institucije istražuju zbog korupcije.

Visoki predstavnik je dalje rekao da predstavnici međunarodne zajednice treba da razgovaraju o tome kako se nositi sa krizom u BIH, šta je budućnost BiH, kako zemlji obezbijediti članstvo u EU i koji bi sledeći koraci trebali biti.

-Dakle, ne radi se samo o sastancima u Vašingtonu, već i u Briselu i drugim glavnim gradovima, kao što je London-naglasio je on.

BiH u “najopasnijem položaju od rata”

Navodeći da se BiH nalazi u “najopasnijem položaju od rata”, Šmit je kazao da pritom ne misli na “vojno povećanje napetosti”, već na nefunkcionalnost države u cjelini.

-Neki ne prisustvuju nijednoj sjednici parlamenta, vlade, Predsjedništva. Dakle, oni ne donose nikakve odluke. BiH nema budžet, postoji samo privremeni budžet. Ova disfunkcionalnost se preliva u destruktivnu situaciju. Država neće moći djelovati ako im ne pomognemo da se vrate za sto-ocijenio je on.

Navodeći da “oklijeva” da posegne za “bonskim ovlaštenjima”, odnosno da pojedine zvaničnike smijeni sa dužnosti, Visoki predstavnik u BiH je kazao da treba raditi pomoću “štapa i šargarepe”.

-Štapovi bi mogli biti poništavanje zakona ili zamjena zakona koji ne ispunjavaju zahtjeve Dajtonskog mirovnog sporazuma- kazao je on.

(Novosti online)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube