Naslovna BIH Šmit reagovao na odluku NSRS o izmjeni Zakona „Kriminalizacija klevete je napad...

Šmit reagovao na odluku NSRS o izmjeni Zakona „Kriminalizacija klevete je napad na prava građana Srpske“

0

Izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojima se ponovo kriminalizuje kleveta predstavljaju napad na građanske slobode, što je karakteristično za autoritarne režime, navodi se u saopštenju za javnost Kristijana Šmita, koga institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

U saopštenju se dodaje da se ovim izmjenama ograničava sloboda govora i sužava prostor za građansko djelovanje, što su temelji demokratskog društva.

Ponovna kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj organima vlasti daje mogućnost da guše i cenzurišu medijske slobode i civilno društvo, ograničavaju slobodno kritičko mišljenje i ušutkaju neistomišljenike. Čak i bez drakonskih sankcija, ovim izmjenama se otvara put za upitne krivične postupke i degradaciju slobode i demokratije na štetu građana Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

– Ove izmjene, takođe, predstavljaju korak unazad na putu ka članstvu u EU, budući da nisu u skladu sa 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije. OHR će pažljivo pratiti ovu temu, sa čvrstim uvjerenjem da, u demokratskom društvu, građani trebaju biti u mogućnosti slobodno izraziti svoje mišljenje i onda kada to mišljenje nije u skladu sa zvaničnim politikama vlasti. Takođe, će biti u bliskom kontaktu sa svim relevantnim međunarodnim akterima u vezi s ovim pitanjem – navodi se u saopštenju.

Zaštita slobode izražavanja i slobode mišljenja, kao i neometana sloboda medija da izvještavaju o činjenicama, kako se zaključuje, temeljni su aspekti Ustava BiH, te tako i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube